pau

La Biblioteca Josep Soler Vidal s’ha sumat a la celebració del Dia Internacional per la Pau amb una hora del conte especial. Al jardí de la biblioteca, la narradora oral Rosa Pinyol ha estat l’encarregada de llegir una sèrie de contes ben diferents que tenien la pau com a fil conductor. “Qui sap què és la pau?”, explica la Rosa, “Com la definiríem si no és per oposició a la guerra? El conte llença una mà de missatges a partir dels quals podem anar investigant. He buscat com a fil conductor els símbols de la pau, com el colom amb la branca d’olivera, el símbol que van inventar els hippies, la bandera blanca o la pipa de la pau”.

Els més menuts són potser els que més van gaudir amb aquesta activitat, però la Rosa recorda que els contes no estan pensats només per als infants. Rosa Pinyol hi està d’acord: “No sé qui es va inventar que els contes eren per a nens, els contes no tenen edat. Són un entreteniment i una cosa molt seriosa que va molt més enllà del subconscient. No cal que siguem conscients del que està dient cada conte, això ens arriba i ja està. Traspassa i, quan ens fem grans, ens en recordem dels contes de quan érem petits. Per això els contes tradicionals han durat milers d’anys, i no hi havia un sol paper on estiguessin escrits. Això sí, cada vegada s’han adaptat als temps, han evolucionat segons ho ha fet la societat”.

Tots els contes que la Rosa va llegir en aquesta activitat es poden trobar a la Biblioteca Josep Soler Vidal, que disposa d’un fons especial de cultura de la pau amb un bon grapat de contes i àlbums il·lustrats.