D'esquerra a dreta Joan Casas, Antonia Rius i Francesca Martorell
D'esquerra a dreta Joan Casas, Antonia Rius i Francesca Martorell

La Societat Coral La igualtat, l’entitat en actiu més antiga de la ciutat, ha fet enguany 125 anys coincidint amb l’estat d’alarma el que ha ocasionat que tinguessin que posposar els actes de celebració. “Hem complert 125 anys l’any de la Covid-19. Malauradament això ha fet que tots els actes que teníem previstos per aquest any, de moment, s’hagin hagut d’ajornar. Una vegada passi tot aquest temps, les activitats que teníem previstes les duren a terme”, explica la presidenta de l’entitat, Francesca Martorell.

Però l’activitat i inquietuds dels integrants de la Igualtat no s’atura i ara estan embarcats en un projecte molt important i que els fa molta il·lusió: la participació en el concert que se celebrarà el 24 de gener a l’Auditori de Barcelona amb la interpretació de la sarsuela Cançó d’amor i de guerra. “Col·laborem en aquesta producció de la banda municipal de Barcelona, un concert que es farà a la sala Pau Casals de l’Auditori de Barcelona al gener. Nosaltres oferirem la versió concert sense la part teatral de la cèlebre Cançó d’amor i de guerra conjuntament amb la Coral Polifònica de Puig-reig i, a més a més, amb solistes de talla i internacionals”, informa Joan Casas, director de la coral des de 2005 i un dels artífexs dels èxits d’aquests anys.

Joan Casas explica que volen que sigui un concert molt participatiu i amb més d’un centenar de cantaires amunt de l’escenari, en aquest moments ells són una vintena i per això cerquen cantaires que hi vulguin col·laborar. “Començarem els assajos els mes d’octubre. Seria un bon moment perquè tota la gent interessada d’altres corals sense cap compromís s’uneixin a aquest projecte participatiu. Els hi esperem”.

125 anys d’història

La història de La Coral La igualtat, una formació actualment de veus mixtes, comença l’any 1895, moment en què un grup de gavanencs amics del cant, de la música i seguidors de l’ideari d’en Josep Anselm Clavé -la coral va estar afiliada a la Federació dels cors d’en Clavé des del seu començament-, van inscriure en el Registre d’Associacions del Govern Civil de Barcelona. Durant aquests anys la Coral, explica la seva presidenta, ha actuat en grans ciutat europees i espanyoles, en nombroses poblacions catalanes i en espais emblemàtics com el Monasteri de Montserrat, al Palau de la Generalitat o el Palau de la Música amb un repertori que abasta peces musicals clàssiques, populars i contemporànies.

L’any 2000 es va crear una secció per a veus femenines i cinc anys més tard es van fusionar els dos grups conformant l’actual coral de veus mixtes. Antonia Rius, tresorera i cantaire recorda amb molt d’orgull la feina feta: “ Hem fet moltes coses i molt maques. Encara que portem cançons tradicionals de sempre de corals, també hem incorporat coses noves, més modernes. Hem fet concerts de pel·lícules, de temàtiques variada que han tingut bastant èxits i a més portem orquestra, ha estat molt bé”.

La trajectòria, la qualitat cultural i la vinculació a la ciutat van portar a l’Ajuntament de Gavà a demanar l’any passat per unanimitat de tots els grups polítics al Govern de la Generalitat la concessió de la Creu de Sant Jordi. Els sis grups municipals van destacar que “preservar del pas del temps aquest bé immaterial tan nostrat com és teixit associatiu i cultural que va néixer sota l’aixopluc d’Anselm Clavé, i mantenir les cançons que cantaven els nostres besavis juntament amb les que canten els nostres fills, és alhora un honor i un privilegi”.

La Generalitat fa uns mesos va lliurar a l’entitat un diploma pels seus 125 anys. “ De moment aquest diploma es via telemàtic. No el tenim físicament quant tot aquest estat s’aixequi i comenci la normalitat real dons ja ens lliuraran els diplomes i el que es el tràmit de la Creu de Sant Jordi de seguida continuarà el seu curs”, explica Francesca Martorell.