Vídeo: Josep A. Moreno/Lluís Martínez

El Consell Comarcal del Baix Llobregat participa en un estudi sobre l’impacte de la crisi econòmica en la salut mental

Les conclusions de la primera fase estableixen una millora dels pronòstics quan es surt a buscar als pacients al seu entorn i se’ls tracta en grup

El Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Observatori de Salut Mental de Catalunya (OSAMCAT) amb la col·laboració de l’Obra Social “La Caixa”, han estat els impulsors d’aquest estudi anomenat “Impacte de la crisi econòmica en la salut mental de la població”. En un acte celebrat al CaixaFòrum Barcelona s’han presentat les conclusions de la primera fase de l’estudi i s’han avançat les de la segona fase, elaborada amb els testimonis de persones afectades. Les investigacions, que s’han desenvolupat principalment al Baix Llobregat tot i que també a Sabadell i a Barcelona, ja han posat de manifest com la salut mental de la població està directament relacionada amb la seva situació econòmica i que a mesura que les societats són més desiguals apareixen i s’agreugen els símptomes relacionats amb la salut mental de les persones.

 

El coordinador de l’OSAMCAT i director de l’estudi, Josep Moya, ha destacat que hi ha un punt clau en les conclusions que és “la idoneïtat d’un nou model d’intervenció”. Fins ara, l’esquema bàsic implica que la persona amb problemes socioeconòmics i de salut mental acudeix als centres en busca d’ajuda professional, i tornava d’allà amb algun tipus de recurs que podia ser una recepta, una beca menjador, un consell, o l’adjudicació d’una treballadora familiar. La situació actual, però, “desborda aquest model d’intervenció”, i per tant es fa necessari “optimitzar els recursos disponibles”. Això s’aconsegueix “sortint dels despatxos i anant als llocs on es troben les persones que passen per situació de precarietat o de penúria o que corren un risc d’exclusió del seu entorn social”. Per aconseguir aquest objectiu caldria una reorganització del temps de treball dels professionals de la salut mental, de tal manera que s’inverteixi menys temps en visites personals i augmentar el dedicat a sessions grupals. Moya adverteix que “això no és nou, a Gran Bretanya ho tenen molt clar, i per exemple un col·lega nostre que treballa allà diu que el seu despatx és el seu cotxe perquè va d’un lloc a un altre per parlar amb diverses comunitats”.

 

La presentació d’aquestes dades ha estat presidida per la consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, que ha deixat palesa la vàlua de la informació aportada per aquest estudi ja que “és una anàlisi indispensable per poder prioritzar uns recursos que són minvats i que no son evidentment els que nosaltres voldríem per poder atendre uns moments en què les necessitats socials no disminueixen sinó tot el contrari, s’agreugen”. Munté ha agraït també la tasca social de “programes com aquest que es desenvolupen des del món local amb l’objectiu de millorar les condicions de vida de les persones i de treballar per la inclusió i la justícia social”, i ha qualificat aquest tipus d’iniciatives com “més importants que mai”, tot garantint que la Generalitat “estava, està i estarà al seu costat”.

 

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, ha assegurat de la seva banda que és preocupant “la incidència de la crisi econòmica en les persones des de tots els punts de vista”, i ha aprofitat la presència de la consellera per demanar “un consens per establir unes línies vermelles que no es poden traspassar, que serien les que tenen a veure amb la renda mínima, la garantia dels aliments per tothom i treballar per tenir un sostre digne”, línies que Balsera ha qualificat com a “mínims exigibles”.

 

L’acte de presentació de les dades d’aquest estudi ha comptat també amb la participació de psiquiatres i treballadors socials i s’ha tancat amb una cloenda presidida per l’alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch, que ha presentat el Clúster de Salut Mental de Catalunya ubicat a aquesta ciutat.