Cs
Francisco Gavilán, portaveu de Cs Gavà (Imatge d'arxiu)

Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs) vol que la Generalitat de Catalunya deixi de cobrar l’Impost d’Emissions de Diòxid de Carboni dels vehicles de tracció mecànica, el conegut popularment com a impost del CO2 dels cotxes. De fet, la formació demana que es retorni el que ja s’ha recaptat als contribuents. A tal efecte, els taronges presenten en el Ple Municipal d’aquest gener una declaració política on s’insta a la Generalitat a deixar sense efecte aquest impost.

El portaveu de Cs a Gavà, Francisco Gavilán, ha explicat que “la ciutadania i nombroses plataformes han rebutjat aquesta mesura, i considerem prioritari cercar altre tipus de solucions mediambientals que no gravin als ciutadans enmig d’una crisis econòmica, social i sanitària com la que estem vivint”.

La declaració política explicita el desig dels taronges per tal que “l’Agència Tributària de Catalunya retorni als contribuents les quantitats ja ingressades per aquest concepte amb els interessos que correspongui”. Gavilán destaca que “som en un context en el que ha caigut en picat la renda de les famílies, els autònoms i empreses tenen nombroses dificultats, l’atur es situa en el 14%, i el PIB s’ha contret un 9%, així que no és moment de nous impostos”.

Els taronges tenen molt clar, doncs, que aquest impost “ni és verd, ni està ben dissenyat, ni és equitatiu, ni és progressiu ni just, perquè no incentiva a una menor contaminació i penalitza a les famílies amb ingressos més baixos que no poden canviar-se de vehicle ni tenen alternativa de transport”. La declaració política de Ciutadans, en aquest sentit, recull “com l’impost del CO2 no guarda cap correlació entre la quota a pagar i la contaminació dels vehicles, al mateix temps que famílies, autònoms i empreses pagaran exactament el mateix amb independència del número de quilòmetres que recorrin o del tipus de combustible que utilitzin”.