mascaretes
A partir d'avui és obligatori portar mascareta en espais públics oberts i tancats

Les mascaretes són obligatòries a partir d’avui a tot Catalunya en espais públics tant oberts com tancats. Dani Muñoz, farmacèutic titular de la Farmàcia de la Rambla La Remei, valora positivament aquesta mesura ja que, “des d’un punt de vista epidemiològic, l’ús de la mascareta és una millora de la salut pública”. Tot i això, també apunta que “des del meu punt de vista professional, la mesura s’hauria d’haver pres abans”.

El fet d’obligar a les persones a portar mascareta és una acció necessària, segons Muñoz, “tenint en compte com és la nostra societat, que no és prou cívica, i potser no seria necessari establir aquesta obligatorietat si la nostra societat fos més madura i més cívica i individualment fossin excepcions les persones que no portessin mascareta. Però la realitat és que és necessari establir un marc de caràcter prohibitiu perquè hi ha molta gent que no és prou cívica, em dona la impressió que determinats grups de població, com ara els joves, que s’han relaxat o han cregut que el virus no els afecta”.

Respecte al difícil control i seguiment que probablement se’n farà de l’aplicació d’aquesta mesura d’obligatorietat, Muñoz ho veu molt clar: “És clar que la mesura és difícil de controlar, i haurien d’haver més policies vigilant i més règim sancionador, però un pas previ és establir la mesura. Per exemple, a les carreteres no hi ha tampoc prou policies per controlar els excessos de velocitat, però hi ha una part de la gent que no va ràpid perquè la norma diu que hi ha un límit de velocitat. Altra qüestió és quanta gent compleix les normes, però està clar que hi ha moltes persones que respecta el marc normatiu quan hi és present”.

En relació a aquest percentatge de gent que porta la mascareta, la informació de que disposa Muñoz és que aproximadament “un 40% de la població no la porta, i un 60% sí”. Amb la obligatorietat decretada pel Govern català, “aquest percentatge en teoria hauria de variar i és clar que seguirà havent un incompliment però potser és del 15% o del 20%”.

El farmacèutic gavanenc creu que portar mascareta en espais públics és una qüestió comparable al fet de “conduir begut”, ja que “al final no és la teva situació individual i com es desenvolupa l’incompliment respecte a tu, sinó que és una qüestió de quin mal pots ocasionar als altres. És a dir, a part de perjudicar-te tu, el fet de no portar mascareta et converteix en transmissor i perjudica a la societat en general o directament a un tercer”.

Precisament per tal de conscienciar a la ciutadania, la farmàcia ha engegat avui mateix una campanya per “insistir en que la gent no es relaxi amb les mesures de protecció”, i per “potenciar un correcte us i conservació de les mascaretes”. La campanya, com es pot veure en el vídeo que ha difós la farmàcia, consisteix en obsequiar als seus clients amb una funda per portar ben protegida la mascareta.

Per cert, que tothom estigui tranquil arran d’aquesta mesura perquè “els estocs estan totalment garantits, hores d’ara és suficient, està normalitzat i no hi ha risc de manca d’abastament”. El problema, adverteix Muñoz, és que “el control de qualitat d’aquests productes que hi han aquí potser no serà suficient, i dintre del producte que ha arribat i que ja està en el mercat, en haver-hi tant i a tants llocs, potser hi ha algun que no és correcte, i és molt difícil controlar aquesta qualitat ja que ara pots comprar una mascareta a tot arreu, no només en les farmàcies”.