David Vara
El gavanenc David Vara competirà al 13è Campionat de Karate Kyokushin (Imatge: Instagram de David Vara)

El gavanenc David Vara competirà en el 13è Campionat Mundial Open de Karate Kyokushin. L’esdeveniment es celebra cada quatre anys a Tokio i enguany tindrà lloc entre el 17 i el 19 de novembre. Aquest campionat, ens explica Vara, “és considerat el més difícil de guanyar en aquesta modalitat de karate, ja que no hi ha categoria de pes i es poden enfrontar, per tant, esportistes de diferents pesos. Però precisament per això mateix també és el que et dona més mèrits”.

Ja estan definits els encreuaments inicials dels 166 esportistes que hi prendran part. Vara, amb el dorsal 79 i lluitant al bloc B dels quatre blocs que hi haurà, s’enfrontarà en el seu primer combat amb el bolivià Roger Cuadros Alvarado. Cuadros, de 33 anys, té una estatura de 178 centímetres i pesa 92 quilos, mentre que el gavanenc fa 167 centímetres i pesa 74 quilos. Però els números no amoïnen a Vara, que reconeix que el seu objectiu en aquest campionat és “gaudir ja que guanyar o perdre no és a les meves mans, només és donar-ho tot. Hem fet una bona preparació i espero poder guanyar el primer combat i, en el segon, posar les coses difícils al rus, que és un dels campions del seu país de pesos pesats, així que intentaré fer-li un bon combat i, perquè no, guanyar-li”.

Vara es refereix al rus Andrei Luzin, que considera el seu rival més probable als encreuaments en cas de superar a Cuadros. Luzin seria un rival molt dur a superar gràcies als seus 187 centímetres, 20 més que Vara, i els seus imponents 96 quilos, més de 20 quilos més que el gavanenc.

El Kyokushin és una modalitat de karate en la que “els combats duren entre 2 i 3 minuts i es disputen al K.O., a diferència d’altres modalitats de karate. A més també es diferencia, per exemple, que no hi ha guants ni canyellera, només hi ha protecció genital, i no es poden donar cops de puny a la cara però puntades sí”. De fet, el karate Kyokushin no és una disciplina olímpica “degut a la seva duresa, segurament pel fet de no portar proteccions i que puguin donar puntades a la cara”.

A més de Vara, quatre espanyols més competiran també en aquest campionat mundial a Tokio. El gavanenc, que practica karate des de fa 15 anys, participa per primera vegada en aquest mundial després d’haver pres part en altres competicions com ara “l’europeu, on vaig quedar entre els 8 primers, o el campionat de Bahrain, on vaig quedar tercer”.

El karate Kyokushin “no és molt antic comparat amb la resta d’estils de karate, té uns 100 anys de vida”. Un dels noms més importants en aquesta disciplina és el de Masutatsu Ôyama, conegut com a Mas Oyama, que va ser un mestre sud-coreà (nacionalitzat japonès el 1968) que va fundar l’any 1964 l’Organització Internacional de Karate Kyokushin Kaikan. Va ser amb aquesta organització que el Kyokushin es va estendre a més de 120 països i avui és considerat el primer i més influent estil de karate full contact.