El Cercle d’Infraestructures ha celebrat, de la mà de la publicació El Llobregat, un nou debat. En aquesta ocasió, l’acte s’ha organitzat a Gavà i el tema ha estat “El model de ciutat territorialment sostenible”, un model que, segons ha precisat l’Alcaldessa Raquel Sánchez, “per Gavà és el nostre des de fa temps”. Per a Sánchez, “ser un municipi a tocar de Barcelona ens ofereix les oportunitats i els avantatges de les grans infraestructures que, en alguns casos, com Rodalies, requereixen de millores importants i urgents, però a la vegada generen gran impactes que cal treballar per minimitzar” . L’alcaldessa subratlla que “basar-nos en l’agenda de la sostenibilitat suposa, no només fer-ho des de la vessant territorial, tenint cura de l’entorn, sinó també des de la vessant econòmica i social” i això es tradueix en “oferir oportunitats a les empreses perquè vinguin i, a la vegada, la creació de llocs de treball dignes”. Per a Sánchez, cal apostar “per una ciutat equilibrada, sostinguda i cohesionada, on la gent hi visqui i hi treballi”, per la qual cosa “cal afavorir l’arribada de riquesa, amb projectes com poden ser el dels Joncs o el de l’Espai Roca i afrontar el problema de l’habitatge afavorint el seu accés”. En aquest sentit, ha assegurat que “Gavà disposa, com cap altre municipi proper, de reserves de terreny per poder fer-hi front” i ha posat com a exemple el Pla de Ponent.
L’ex-conseller Pere Macias, com a president d’aquesta Fundació, ha participat de la taula assegurant que “cal dissenyar els models de ciutat amb cura, tenint en compte les noves formes de mobilitat que vindran”, i ha posat com a exemple els cotxes autònoms, tot ha afirmant que “no es pot tenir una visió funcionalista de les infraestructures”. Macias, que ha estat nomenat recentment per Foment coordinador, amb Adif i Renfe, dels plans d’actuació a la xarxa de Rodalies a Catalunya, ha precisat que “el tema del transport públic massiu requereix d’una aposta ambiciosa per garantir la mobilitat a tothom” i que “s’han de fer millores en les condicions del servei”.
En l’acte també hi ha participat Francesc Muñoz, professor de geografia urbana i director de l’Observatori de la Urbanització de la UAB, qui ha assegurat que “la mobilitat ha de ser clau en el disseny de l’urbanisme”, que “ha de passar de ser de zones, a ser de xarxes”. També creu que ha de tenir present “els nous reptes, que són el canvi climàtic” i que “al nostre territori es traduirà en aiguats, increment d’incendis i onades de calor”. En aquest sentit, ha explicat que “el Parc Agrari ha de ser quelcom més que un espai de camps que ens abasteixin d’aliment i ha de tenir conreus que contribueixin a refrescar els ambients”. Francesc Muñoz també vol “patrimonialitzar els espais” i ha avançat un projecte per a l’Autovia de Castelldefels consistent a “recuperar elements per preservar la seva història com poden ser restaurants i locals antics, la benzinera amb la seva estructura arquitectònica o els càmpings, seguint així el model de la Ruta 66 dels Estats Units”.