El grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) presentarà una declaració política per la via d’urgència en el Ple Municipal d’aquesta tarda. Així ho ha confirmat el portaveu socialista, Miquel Àngel Díaz, que ha precisat que la declaració serà sobre la situació política a Catalunya, els fets ocorreguts les darreres setmanes, i l’anunci per part de Mariano Rajoy d’activar l’article 155.

Díaz ha criticat fermament tant l’actitud de Rajoy com la de Carles Puigdemont al llarg d’aquest conflicte. Al primer l’acusa d’”immobilisme” davant “una necessitat de millora d’autogovern, finançament i reconeixement de Catalunya”. Però el portaveu socialista també denuncia que “això no justifica la desobediència a les lleis democràtiques que ha fet el Govern català i la majoria parlamentària de Junts pel Sí i la CUP i que va culminar en les sessions del Parlament del 6 i 7 de setembre”.

La declaració política, doncs, “insta al President de la Generalitat a que anunciï urgentment la convocatòria immediata d’unes noves eleccions al Parlament de Catalunya per tal de garantir les institucions catalanes i que la ciutadania pugui decidir quin curs ha de prendre la política catalana els pròxims anys”.

En la mateixa declaració, el PSC demana a Mariano Rajoy que, un cop anunciada aquesta convocatòria d’eleccions autonòmiques, “s’aturi l’aplicació de mesures basades en l’article 155 de la Constitució Espanyola”.

Els socialistes proposen també en el mateix text, com a solució per aquest conflicte, “demanar al Govern de l’Estat que comenci els tràmits parlamentaris per a la reforma constitucional que permeti un millor encaix de Catalunya, la millora del finançament i un major reconeixement de la seva cultura i la seva llengua”.

Miquel Àngel Díaz ha aprofitat l’anunci d’aquesta declaració política per lamentar la sortida del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) del govern municipal, materialitzada ahir en la renúncia del regidor Antoni Rafanell, que milita al PDeCAT però que està adscrit al grup municipal de Convergència i Unió (CiU).

El portaveu dels socialistes, Miquel Àngel Díaz, ha recordat que “l’acord de Govern entre els grups municipals del PSC i CiU ha estat molt positiu per Gavà i la seva ciutadania ja que ha suposat l’inici de programes i polítiques socialdemòcrates a la nostra ciutat que han beneficiat als seus veïns”.

Els socialistes “lamenten que l’actual direcció del PDeCAT a Gavà hagi pres aquesta decisió en la que es prioritza els interessos del seu partit per sobre dels interessos de la ciutadania de Gavà”. Díaz recorda que l’acord de Govern “permet al PSC i a CiU defensar posicionaments diferents en temes nacionals, per tant, ni el referèndum ni els successos de les darreres setmanes relacionats amb la independència no haurien d’haver estat motius per trencar el pacte”.

Finalment, Díaz ha assegurat que el PSC, “com a primer grup del Consistori, continuarà una política de diàleg amb el conjunt de forces polítiques a fi de continuar aplicant una política de govern progressista, plural i basada en el respecte al marc legal democràtic”. En aquest sentit, el portaveu socialista ha garantit que “el PSC i Ramon Castellano continuen el seu acord de govern municipal, seguint treballant per una ciutat amb més i millor benestar col·lectiu”.