Delta del Llobregat
Els Espais Naturals del Delta tornen a obrir el dimarts 9 de juny

Els Espais Naturals del Delta del Llobregat tornen a obrir les seves portes el dimarts 9 de juny. Ho faran amb diverses mesures de seguretat, amb restriccions d’aforament, i també amb un nou horari fins el 31 d’agost: de dimarts a diumenge de 08:00h. a 14:00h.

En relació a les restriccions d’aforament, la gerent del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, María José Albaladejo, ens ha explicat que “la capacitat d’aquest espai natural és relativa, però com que la normativa en Fase 2 ens marca un 20% de la capacitat, hem establert aquesta capacitat en el que estem habituats a observar en moments de màxima afluència”.

Tot i això, sí que s’establiran “temps de permanència dins dels itineraris, que són els que habitualment s’està la gent fent el recorregut sencer. No podrem controlar si la gent compleix aquest temps, és veritat, però apel·lem a la responsabilitat dels visitants per tal que no s’estiguin més temps del marcat que serà de tres hores en l’itinerari de l’estany de Cal Tet i de dues hores en l’itinerari del Remolar-Filipines”. En el cas dels aguaits, les casetes d’observació de fusta, el temps màxim d’estada serà d’una hora i a més en tot cas s’haurà d’observar la distància mínima de seguretat.

A banda d’aquestes restriccions, també serà obligatori l’ús de mascaretes a dins dels espais naturals ja que, “encara que es mantingui la distància de seguretat i que és un espai obert, com que el moviment a dins és lliure i nosaltres no sabem ni podem controlar per on anirà cada visitant ni amb qui ni on es creuaran, no deixarem entrar a ningú sense mascareta”.

Més mesures especials a causa de la pandèmia de la COVID-19: els estàndards de neteja s’han augmentat pel que fa a superfícies que es poden tocar i també als serveis, i “estem netejant tresc cops al dia els aguaits i sis cops al dia els serveis i altres superfícies”. Per cert, respecte al nou horari fins el 31 d’agost en realitat aquesta és una mesura que no està relacionada directament amb la pandèmia: “Els anys anteriors ja obríem al juliol i a l’agost de 9 a 3, però ens vam adonar que, d’una banda, la fauna està més vistosa a primera hora del dia, quan no fa tanta calor, i d’altra banda també vam comprovar que a partir de les 2, amb la calor de l’estiu, allà no hi havia ningú, ni persones ni animals. De fet, era una mesura que ja ens havien demanat amb insistència”.

En aquests mesos que els espais han estat tancats “no hi ha hagut moltes més espècies de l’habitual perquè no ha donat temps en dos mesos pels seus cicles reproductius, però sí que és veritat que la fauna ha estat més tranquil·la”. Albaladejo ens confirma que “tampoc hem vist espècies que no haguem vist abans, però sí que hem observat molta més tranquil·litat i, per exemple, els grups d’aus eren més nombrosos”. La gerent de l’espai també ha destacat l’efecte de l’aturada de l’activitat a l’Aeroport de Josep Tarradellas Barcelona-El Prat: “Sabem que les aus estan acostumades al soroll dels avions perquè és continu i les aus l’integren, però és cert que aquesta manca de soroll ha contribuït a una major tranquil·litat en les aus, han pogut aparellar-se més, i de fet hem trobat més nius”.

Tot aquest temps tancats han operat aquests canvis en la fauna de l’espai i han provocat una reflexió en els responsables d’aquesta zona protegida, una reflexió que Albaladejo vol resumir d’aquesta manera: “No podem tornar a fer les coses com les veníem fent fins ara, la nostra relació amb la natura, sobretot amb aquesta natura metropolitana, probablement haurà de ser diferent, hem de ser més comprensius amb la natura i hem de deixar que funcioni i que pugui fer el seu cicle”. Amb això no s’està llençant un missatge contrari a la presència de persones en aquestes zones, ni molt menys: “La gent no ens molesta, al contrari, la gent és el nostre aliat perquè quanta més gent conegui això i ho valori més defensats estarem enfront de les amenaces, i la veritat és que la natura del Delta del Llobregat ha estat moltes vegades amenaçada per diversos motius, ja sigui per manca d’inversió de les administracions públiques, o per interessos incompatibles, o per creixements que es volen efectuar aquí”.

Albaladejo llença un últim missatge per refermar aquesta posició: “Els científics ja ens han advertit que pandèmies com la que hem patit també estan provocades perquè alterem la natura i alterem els cicles, i una natura amb una biodiversitat potenciada ens ajuda a combatre virus com aquest”.

El Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat és un ens públic participat pels Ajuntaments de Gavà, Viladecans, Sant Boi, El Prat i Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i la Generalitat de Catalunya.