Detinguda la banda que va robar els 5193 rellotges a Gavà

La Policia Nacional i els Mossos han detingut a Madrid els cinc membres de la banda que fa 3 anys van perpetrar el macrorobatori en una joieria de Gavà d’on es van emportar un total de 5.193 rellotges valorats en 1’3 milions d’euros.

El grup actuava de manera itinerant com a butroners especialitzats en robatoris amb força en empreses i joieries. Un dels detinguts es feia passar per tècnic d’una coneguda companyia telefònica i, equipat amb uniforme i acreditació que semblaven reals, aconseguia informació sobre els sistemes d’alarma, la ubicació de volumètrics i la localització de caixes fortes.

La investigació va començar en cometre’s el robatori a Gavà, i els primers passos en la recerca van permetre identificar a una part dels possibles autors, els quals formaven part d’un grup criminal assentat a Madrid però que es movia amb gran facilitat.

Amb aquestes dades, els agents de tots dos cossos policials van acordar continuar les recerques de manera conjunta amb l’objectiu de conjuminar esforços i aconseguir el total esclariment dels fets i la plena desarticulació del grup. Mentre les recerques avançaven, durant el mes de juny passat es va produir a Madrid un robatori amb força en un establiment del centre de la capital, en el qual van sostreure un total de 45.000 euros. Practicades les gestions oportunes, es va poder determinar que els autors eren els propis investigats.

Sabotejaven dels sistemes de seguretat per a arribar a les caixes fortes

Respecte al modus operandi, en un primer moment realitzaven l’entrada a l’establiment mitjançant butró o fractura dels panys i portes d’accés. Posteriorment, vulneraven i sabotejaven els sistemes de seguretat i d’alarma amb el propòsit de, una vegada inutilitzats, procedir a l’obertura de les caixes fortes que existeixen en les empreses, despatxos mercantils i joieries.

Fruit de l’anàlisi d’aquests indicis, es va poder esbrinar que preparaven un robatori amb força en una empresa d’òptica situada en la localitat lleidatana de Torrefarrera. Igualment, es va poder determinar que un dels implicats s’havia desplaçat amb altres persones no identificades fins a un polígon industrial de València amb la finalitat de fixar possibles objectius de robatori.

A mesura que la recerca avançava, es va esbrinar que planificaven un robatori amb força en l’establiment d’una empresa dedicada al comerç de l’or, situada a Madrid. A través d’un local confrontant que mancava d’activitat, s’estava practicant un butró per a poder accedir a l’empresa i, una vegada en el lloc, procedir a violentar la caixa forta i sostreure tot el seu contingut.

Detinguts quan es disposaven a cometre un nou delicte

Després de l’establiment d’un dispositiu de vigilància permanent durant tot el cap de setmana, es va aconseguir la total i plena identificació dels integrants que conformaven el grup criminal. En tenir els investigadors la certesa de la imminent execució del robatori mitjançant butró, es va dur a terme l’explotació de la recerca, culminant amb la detenció de cinc persones i l’execució de quatre entrades i registres en els domicilis dels investigats, així com en el domicili de la mare d’un d’ells, on aquest individu guardava importants sumes de diners obtinguts en els robatoris perpetrats pel grup criminal.

La sol·licitud de la pràctica de tals diligències va ser realitzada amb caràcter urgent amb vista a recaptar no sols més indicis probatoris, sinó també a la immediata detenció dels seus integrants i evitar, d’aquesta manera, la consumació del robatori en l’empresa comercialitzadora d’or.

L’operatiu ha permès la detenció de cinc dels integrants del grup criminal investigat, intervenint-se en els diferents registres nombrós material específic per a la perpetració de robatoris amb força, així com gran quantitat de diners.