Detingut un veí de Gavà per presumpta estafa
Detingut un veí de Gavà per presumpta estafa

Agents de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta, pertanyents a la Policia Nacional a La Rioja, han identificat a un home, de 32 anys i veí de Gavà, com a presumpte autor d’un delicte d’estafa en demanar diners avançats, en concepte de despesa d’enviament, per a la compra d’una càmera de fotos de segona mà.

Al presumpte autor li consten, per Mossos d’Esquadra, quatre ressenyes per Delictes contra el Patrimoni i posseeix en vigor una cerca i citació per un Jutjat de Badalona.

Els fets van ocórrer a finals de març, quan la víctima es va personar a la Prefectura Superior relatant que tenia, en una pàgina de compra-venda d’articles de segona mà, un anunci en el qual venia una càmera fotogràfica per valor de vuit-cents euros.

En un moment donat, va contactar amb la víctima un comprador que, a través del telèfon, li va dir estar interessat en l’article i afirmant que, per “qüestions de transport”, el venedor li havia de fer una transferència de tres-cents euros i ell, a canvi, li faria una transferència augmentant el valor de la compra en aquesta mateixa quantitat.

Per a aconseguir-ho, l’estafador li va enviar una ‘captura de pantalla’ d’una transferència de 1.100 euros i el venedor li va fer la transferència per l’import del concepte de transport: tres-cents euros.

Després, va comprovar que la transferència no s’havia realitzat i, en intentar posar-se en contacte de nou amb el presumpte comprador, aquest li va sol·licitar sis-cents euros, assegurant que s’havia produït un error i que, després, li ho reintegraria.

Fou llavors quan la víctima va sospitar que es podia tractar d’una estafa i va acudir a interposar la denúncia c.

La Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) va iniciar la recerca comprovant efectivament, que es tractava d’una estafa efectuada en tot el país a través d’anuncis de segona mà i estafant als venedors demanant-los uns diners per endavant.

Recomanacions

  • Davant aquesta mena d’estafes, la policia alerta aconsella als particulars que realitzin una sèrie de comprovacions senzilles, prèvia al pagament d’aquestes compres: Solen emprar argúcies de tota mena que facin atractiva la venda: preus més baixos, necessitat de vendre-ho per estar sense feina, fotos atractives en l’anunci, possibles (i falses) valoracions de l’usuari.
  • També s’aconsella no remetre mai documentació personal a un particular, sota cap pretext. L’empraran per enviar-la a altres víctimes simulant ser tu i és possible que després acabis sent denunciant o que amb ella es donin d’alta fraudulentament en altres serveis.
  • “No paguis res per endavant. És preferible comprar articles que puguis revisar en persona i fer el pagament també en persona o emprar mitjans de pagament que puguin retenir el teu pagament fins que hagis rebut l’objecte de la venda”, adverteix.
  • Afegeix: “Les plataformes de segona mà no es responsabilitzen d’aquestes estafes, no comproven la seva legalitat ni retiren anuncis fraudulents per la qual cosa és possible que el teu estafador continuï actuant o l’anunci actiu. Tampoc perdis el temps amb ells, no et tornaran a respondre”.