Detinguts, a Gavà, un menor i els seus pares per estafar a un centenar de persones

La Guàrdia Civil de Castelló ha detingut un menor i als seus pares a Gavá com presumptes autors de delictes d’estafa, blanqueig de capitals, falsetat documental i revelació de secrets. Els detinguts suposadament van estafar més de 150.000 euros a unes 100 persones, segons ha informat l’institut armat en un comunicat.

Els fets es venen investigant des del mes de febrer del 2020 per l’Equip Recerca Tecnològica (EDITI) de la Unidad Orgánica de Policia Judicial de la Comandancia de la Guàrdia Civil, en el marc de la denominada ‘Operació KUSKU’, que es va iniciar després de la denúncia presentada per un veí de Benicàssim, que havia estat víctima d’una estafa en línia, en la qual va patir un perjudici econòmic de 725 euros després de realitzar la compra d’un terminal mòbil d’una prestigiosa marca en una coneguda plataforma dedicada a la compra venda de productos de segona mà entre usuaris a través d’Internet.

Al llarg de la recerca s’ha pogut constatar que el responsable d’organitzar tota la infraestructura necessària per fer les estafes era un menor d’edat, amb el coneixement dels seus pares i, en alguns dels casos, amb la seva participació.

El ‘modus operandi’ utilitzat consistia principalment, en posar anuncis en les citades plataformes de compra venda de tota mena d’articles, com ara telèfons mòbils, mascotes i fins a vehicles d’alta gamma, que, una vegada realitzada la venda i rebut el pagament, no arribaven a enviar als seus compradors.

Segons s’ha pogut desprendre de les recerques, el jove, en el transcurs de les negociacions de compra venda dels articles, aparentant desconfiar de les pretensions de les persones que contactaven amb ell per realitzar les compres, els demanava una fe de vida per accedir a la realització de les transaccions.

Compres en línia

Una vegada obtenia els documents d’identitat dels compradors, aquests eren utilitzats per obrir comptes bancaris en línia i posteriorment disposava de les targetes de crèdit, amb les quals realitzava compres en línia i extraccions de diners en caixers automàtics.

De la mateixa manera demanava préstecs personals a nom de les seves víctimes i no abonava els seus pagaments mensuals, motiu pel qual aquestes es veien incloses en llistats de morosos, sense advertir-se d’això.

La Guàrdai Civil ha identificat unes 100 persones perjudicades i els detinguts haurien estafat més de 150.000 euros durant els anys 2019 i 2020.

En el registre domiciliari practicat a casa dels detinguts, s’ha trobat material informàtic que utilitzaven per realitzar l’enginyeria social necessària per a les estafes, com editors de fotografia per inserir la seva foto en els documents identificatius que obtenien, com els trobats en els dispositius mòbils.