donació de sang
Unitat mòbil de donació de sang a Gavà

Avui no hi ha excusa. Els gavanencs ho tenen més fàcil que mai per poder donar sang ja que una unitat mòbil del Banc de Sang i Teixits es troba instal·lada al Passeig Maragall, al costat de la plaça de l’Església. La unitat s’ha estat aquest matí fins les dues i estarà també avui dimarts a la tarda de les 17:00h. fins les 21:00h.

El gest de donar sang és sempre molt important, però en aquests moments encara ho és més. La sang de les donacions es divideix en tres components: plasma, plaquetes i glòbuls vermells. Tal i com ens ha explicat la tècnica de promoció del Banc de Sang i Teixits, Alicia Martín, “les reserves que tenim avui dia de glòbuls vermells ens dona per a 8 dies, no és un nivell baix però no és l’òptim de 10 dies, on sí que tenim un problema ara mateix és en les plaquetes ja que només les podem conservar cinc dies degut a que s’han de mantenir a temperatura ambient”.

De fet, per fer una transfusió de plaquetes se n’utilitzen les de al menys cinc persones que hagin donat sang. Aquest és un altre motiu pel qual les plaquetes s’esgoten molt ràpidament. A tot això cal afegir que “a l’estiu, degut als canvis d’hàbits, les donacions ja baixen habitualment entorn un 30%, però enguany a més amb les altes temperatures de les darreres setmanes les donacions han baixat un 10% addicional, per tant ara estem en un 40% per sota de les donacions habituals, i això ens fa necessitar més plaquetes de manera diària”.

Per donar sang només cal estar bé de salut, ser major de 18 anys i menor de 70, i pesar més de 50 kilograms. S’ha de deixar un marge de dos mesos com a mínim entre donacions, i cal tenir a més en compte que els homes poden donar un màxim de quatre vegades anuals mentre que les dones poden donar sang tres vegades a l’any.

El Banc de Sang i Teixits té en marxa aquest estiu una campanya en xarxes socials amb el hashtag #omplelabossa, campanya en la que cada donant rep després de la donació una bossa com a gest d’agraïment. Aquesta campanya és addicional a la que aquest any ha engegat el Banc de Sang i teixits amb el lema “Dona el millor de tu, dona sang” i el hashtag #elmillordetu.