Diada Alternativa 2019
Jordi Ribó, d'Òmnium Cultural Gavà, llegint el text.

Diverses entitats locals han volgut sumar-se, aquest 10 de setembre, a la celebració de la Diada Alternativa a Gavà, un acte instaurat per ERC al 1992 i que, any rere any, ha anat incrementant la seva participació. Tot i la pluja, que va caure de manera persistent, els assistents van fer les respectives ofrenes florals davant el monument dels Màrtirs del 1714, a la plaça de Josep Tarradellas, i també es van llegir diversos manifestos.

Unió de Pagesos va expressar “el suport als exiliats i empresonats i “la lluita per construir un nou país on es defensi la terra i s’ajudi el sector agrícola”.

La Companyia General del Foc es va posicionar a favor de “la defensa de les llibertats i de les tradicions i elements diversos de la cultura popular catalana

L’AAVV del barri del Centre va defensar “el respecte pels drets socials i “la llibertat dels empresonats i el retorn dels exiliats”.

Els Castellers de Gavà van defensar la construcció del nou país amb el crit “fem pinya, fem país

La Mata de Jonc, a més de reclamar “justícia democràtica”, va expressar “la necessitat urgent de preservar l’entorn natural i a nivell local “aturar el Pla de Ponent perquè esdevé un atemptat ecològic”.

La UME, que tot i la pluja matinal d’aquest Onze de Setembre ha complert amb la tradició de pujar al turó del Calamot per plantar-hi la senyera, també va voler sumar-se a l’acte. A través d’un escrit van fer saber que la seva intenció era participar de l’expedició de la FEEC juntament amb 130 entitats excursionistes de Catalunya, per pujar a una de les agulles del Massís de Montserrat i encendre un fanalet a la nit però el mal temps va obligar a ajornar la sortida a l’1 d’octubre.

L’Agrupació de Restauradors de Gavà, els Grallers de la Font Groga i el col·lectiu dels Tres Tombs també van fer ofrena.

Tot seguit, va ser el torn de les entitats que integren la societat civil. El CDR de Gavà, va assegurar que “cal seguir essent presents als carrers i places, sense defallir, per fer sentir la nostra veu en defensa de la República Catalana, de la llibertat dels presos i contra la dictadura del Règim del 78”.

Jesús Camas, de l’ANC, va llegint el text.

En el cas de l’Assemblea Nacional Catalana, Jesús Camas, va ser l’encarregat de llegir un text per denunciar la repressió contra els drets humans, civils i polítics” i la necessitat que sigui “el poble qui pugui decidir el seu futur amb llibertat”

Des d’Òmnium Cultural, Jordi Ribó, també va fer una ferma defensa de “les llibertats democràtiques i de la necessitat que “a les portes de la sentència del judici es mantingui la fortalesa del sobiranisme per combatre la repressió i construir un futur compartit amb la determinació de l’1-O”

L’acte va culminar amb el Cant dels Segadors musicat pels Grallers de la Font Groga.