Dies 16 i 17 donació de sang a Gavà

El Banc de Sang i Teixits torna de nou a Gavà a instal·lar un dels seus punts itinerants de donació. Serà, demà i dema passat, al Casal Municipal de Cultura American Lake.

Val a dir, que es continuarà amb el sistema de cita prèvia instaurat des de l’inici de la pandèmia, amb l’afany de minimitzar les possibilitats de contagi del virus. S’ha de demanar hora entrant aquí, seleccionant Gavà, i després escollint tant el dia com l’hora en que es vulgui anar a fer la donació de sang.

Enric Contreras, director assistencial del Banc de Sang i Teixits, precisava fa uns dies que “la participació de Gavà en aquestes campanyes és sempre espectacular”. Una dada per il·lustrar això: “les donacions a Gavà durant tot l’any 2019 van ser 553, i des de que va començar la pandèmia el passat 15 de març fins ara ja n’hem fet gairebé 600, més ja que en tot l’any anterior”.

Calen 1.000 donacions al dia

A Catalunya calen cada dia 1.000 donacions de sang per atendre els pacients dels hospitals. A més, a causa dels tractaments i intervencions ajornats durant la pandèmia, aquesta tardor s’espera una alta activitat transfusional.

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang. De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

  •    Tenir més de 18 anys
  •    Pesar 50 quilos o més
  •    En cas de ser dona, no estar embarassada
  •    Per donar sang no cal estar en dejú.