sardina-110216

sardina-110216Al final es va cremar la sardina.

Gavà enterra la sardina

La ciutat acomiada el Carnaval amb una tarda festiva, on  els més petits, a més de complir amb la tradició, van poder divertir-se participant en diferents tallers

Gavà ha celebrat el final del Carnaval, i l’inici de la quaresma, com Déu mana. donant per mort el rei Carnestoltes, llegint el seu testament i enterrant i cremant la sardina en un festa al parc de la Torre Lluc on hi participaren un bon nombre de famílies. Una vegada més, els més petits en van ser els protagonistes, i és que les activitats muntades estaven expressament dissenyades per  ells. Sessions de maquillatge que van fer les alumnes del curs d’educació infantil de les Escoles Núria i tallers i jocs organitzats per l’esplai El Mamut. La Companyia General del Foc va instal·lar una sardina de cartró pedra de grans dimensions al mig del sorral situat al centre a la plaça i tothom qui ho va voler va poder enterrar la sardina que portava disfressada de casa. El moment culminant, com no podia ser d’una altra manera, va ser la crema de la sardina.

 

La tradició d’enterrar la sardina ve de quan era costum sortir al camp a berenar l’últim dia de les festes de Carnaval per donar per acabat el període festiu i afrontar la l’inici de la quaresma un període de quaranta dies d’abstinència, que just són els dies que falten pel Diumenge de Pasqua. La Vella Quaresma, un personatge representat per una dona arrugada, amb un mocador al cap, i amb 7 cames, tantes com setmanes falten perquè arribi la Setmana Santa, la representa.

 

La seva missió és procurar que els més menuts no mengin carn, i per això sempre porta un o dos bacallans a les mans, per tal de donar peix a la mainada, i la tradició és penjar-la en alguna finestra i cada divendres se li ha de tallar una cama.