sang

El Banc de Sang i Teixits instal·la avui al Casal Municipal de Cultura American Lake de Gavà una unitat mòbil de donacions de sang. Com a novetat important en relació a anteriors desplaçaments a la nostra ciutat, i degut a la pandèmia de la Covid-19, cal tenir molt en compte que s’ha de reservar cita per poder anar a donar sang. Per demanar hora cal entrar aquí, seleccionar en el menú desplegable la ciutat de Gavà, i escollir l’hora que us vagi millor d’entre les disponibles. De moment, ara mateix aquestes són les hores disponibles pel que queda d’avui divendres, 14 d’agost.

sang

Aurora Masip, directora de donacions del Banc de Sang i Teixits, ha volgut recordar a tothom que “una sala de donació és un espai totalment segur, més encara que per exemple que donar sang a l’autobús, on no saps a qui tens al costat n i la suficient distància. Amb el sistema de cita prèvia, només hi ha sis persones màxim en cada franja de mitja hora, i per tant saps que no hi haurà acumulacions de gent en cap moment”.

La seguretat és un element que es vol destacar moltíssim des del Banc de Sang i Texits ja que “som una entitat de salut pública i només faltaria que no prenguéssim totes les iniciatives per minimitzar tots els riscos, i en aquest sentit hi ha les mesures de seguretat adients, des de l’obligació de portar mascaretes fins a distància de seguretat, passant òbviament per la presència de personal sanitari totalment preparat”.

Per cert, que molta gent pregunta si amb la donació es fa una analítica per detectar la Covid-19, però Masip recorda que “aquesta malaltia no es transmet via sanguínia, només via aèria, i per tant no fem cap analítica de la Covid-19 amb la sang que ens dona el donant perquè no és una malaltia transmissible per la sang”.

La sang no és en principi un element que s’utilitzi massivament per a pacients de la Covid-19 “ja que habitualment no hi ha pel mig cap tipus d’operacions ni transplantaments ni tractaments d’aquesta tipologia”, però sí que és cert que “moltes vegades sí que necessiten una transfusió de sang per poder remuntar, i hem tingut en aquest sentit un 15% de donacions de sang per a pacients de coronavirus d’edat avançada que tenien mancances a la sang

El Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa aquest estiu la campanya “Multiplica’t x 10” amb la qual “volem que cada persona que dona sang ens ajudi a nosaltres a contactar amb persones noves per tal que s’animin a fer donacions. Ara mateix la dificultat que tenim és l’accés a persones noves que mai han donat sang, una cosa que abans aconseguíem mitjançant maratons o anant pels hospitals parlant amb familiars de pacients, però ara totes aquestes activitats de promoció activa les hem hagut de suspendre a causa de la Covid-19, les maratons perquè no es poden fer activitats al carrer, i les captacions als hospitals perquè les visites s’han limitat al màxim”.

L’entitat sol fer cada estiu una campanya al carrer però enguany, a causa de la pandèmia, han optat per un format virtual. Escollir l’estiu per engegar aquest tipus de campanyes no és, de fet, res casual, ja que “nosaltres necessitem que hagi entre 800 i 1.000 persones que donin sang cada dia, i a l’agost habitualment ens movem entre les 600 i les 700 donacions, ens costa arribar a 800 diàries, una cosa que passa cada any per aquestes dates degut a que la gent fa vacances i lògicament es relaxa”.

Tot i això, ara mateix l’estoc de reserves “és el normal, tenim 9.100 unitats en reserva i això ens indica que la situació és bona”. Això no significa que es pugui abaixar la guàrdia ja que “el repte està en el dia a dia ja que la complicació de la sang és que és un element biològic i té una data límit de vida, per exemple les plaquetes tenen una caducitat de cinc dies”.

El proper divendres, 21 d’agost, el Banc de Sang i Teixits tornarà a instal·lar de nou el mateix dispositiu, també a l’American Lake, per tal que tothom que ho vulgui pugui donar sang.