dones

Gavà s’ha sumat a la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, amb un acte a l’Espai Maragall en què s’ha reconegut la trajectòria de 10 gavanenques que treballen en el món de la comunicació. Abans, però, la presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salan, va ser l’encarregada de fer el parlament d’obertura, en què va reivindicar el paper de les dones en el món tecnològic: “Les dones en la tecnologia tenim molt a fer, molt a dir, i molt de talent. Molt d’aquest talent està a les nostres aules, és el de les vostres criatures, que quan us diguin que volen ser enginyeres, arquitectes, informàtiques, fusteres, o el que sigui, dieu: endavant. Em pregunten moltes vegades què hem de fer per encoratjar les nenes? Molt fàcil: no desencoratjar-les”.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, va denunciar la manca d’igualtat en la direcció dels mitjans de comunicació, ja que “segons l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, només el 22% dels mitjans són dirigits per dones. Arribem al 27% quan parlem de temes digitals. Per trobar-les en grau més alt, hem de baixar cap a estrats menys responsables: 30% caps de redacció i 36% caps de secció. Ens queda molt per fer, ens queda moltíssim”.

Després dels parlaments i de la projecció d’un vídeo, les guardonades van pujar a l’escenari a recollir el seu premi. Eva Rosa, periodista de Ràdio Gavà, va dir que “dins d’aquest 22% de mitjans de comunicació dirigits per dones, Ràdio Gavà, si no em falla la memòria, sempre, o gairebé sempre, ha estat dirigida per dones. Per tant, un record per a totes elles”.

D’altra banda, Laura Vinagre, consultora de comunicació, també va voler reivindicar el talent femení assegurant que “encara avui en dia ens sorprenem les dones d’estar en aquests moments damunt d’un escenari rebent un premi. És una pena, i hem de treballar, les dones i els homes conjuntament, perquè això sigui el normal en el futur”.

Seguidament, va recollir l’obsequi i prendre la paraula Juani Ruzafa, coordinadora dels mitjans de comunicació de Gavà, que va deixar clar que “nosaltres treballem amb l’objectiu de donar a les dones el protagonisme que es mereixen. I també treballem amb la il·lusió que algun dia les dones deixin de ser notícia per engrossir les xifres de la violència de gènere”.

Una altra dona premiada que desenvolupa una tasca als mitjans municipals és la Sandra Jiménez, conductora del programa “S’ha de veure” a Ràdio Gavà. Al seu parlament va dir que “jo soc discapacitada, perquè no hi veig, però a mi m’agrada dir que tinc altres capacitats. Passa el mateix amb tota la gent que, a través de la seva veu o la dels seus familiars, ha donat el seu testimoni a “S’ha de veure”, un programa que no té límits, perquè la nostra veu tampoc no en té”.

La il·lustradora Sandra Uve va dir, en recollir el seu premi, que “continuarem comunicant, perquè és importantíssim que, si volem que les coses canviïn, hem d’estar, no podem desaparèixer, i continuarem treballant per totes i per tots”.

“És fonamental que les dones estiguem a la comunicació —va afegir Ana Montoro, directora de la Unió d’Entitats de la Marina— perquè sense nosaltres no hi ha una comunicació sensible, plena de tendresa i, a més, també amb crítica, perquè crec que nosaltres som més crítiques socialment que els nostres companys”.

La darrera a prendre la paraula va ser Yaiza Sanz, directora de la plataforma “Somos Estupendas”, que va rematar amb aquestes paraules: “Tot i tenir pocs referents, podeu ser allà on vulgueu. Perquè, de fet, a mi m’ha passat, que des de l’emprenedoria m’he sentit i em sento encara molt sola en un món d’homes. I em sembla molt important que comencem a ocupar els espais que ens mereixem, així que, què bonic ser aquí!”.

dones

Una altra de les homenatjades, Maite Pascual, directora d’operacions de Film Factory, va dir unes breus paraules d’agraïment per haver estat reconeguda. L’instagramer Laura Zurriaga i la productora de cinema Patricia Gómez no van poder ser a l’Espai Maragall, però van fer arribar igualment el seu agraïment. L’acte va culminar amb música, amb l’actuació en directe de Suzanna, que va delectar el públic amb tres cançons.