dunes
Les autoritats, posant aquest matí a la platja de Gavà amb una reproducció del cupó

L’ONCE (Organización Nacional de Ciegos Españoles) utilitzarà en el seu cupó del proper dissabte 12 de març una imatge de les dunes metropolitanes del Delta del Llobregat. En total hi haurà 5,5 milions de cupons amb aquesta fotografia, un cupó que pertany a la col·lecció “Ser sostenibles”, iniciada el passat gener amb l’objectiu, segons l’entitat, de “difondre i destacar que les 17 comunitats autònomes i les administracions públiques aposten per una economia sostenible”.

Aquest matí Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, ha lliurat a Antoni Balmón, vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i a Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, una imatge emmarcada del cupó. L’acte s’ha celebrat a la platja de Gavà, i la presència de Balmón responia al fet que l’AMB té competències de planificació, disseny, gestió, manteniment i conservació d’aquests espais oberts que suposen més del 50 % del territori metropolità.

Badia ha destacat d’aquestes dunes que sortiran en el cupó de l’ONCE que “el que estan fent és precisament evitar un problema que ens preocupa molt aquí a la zona de les costes del Baix Llobregat com és la regressió de les platges”. Segons ha indicat l’alcaldessa, “estem posant en marxa totes les mesures possibles, parlant amb l’AMB, amb el Port de Barcelona i amb altres entitats, per tal de posar fre a un tema que realment està resultant molt complicat de resoldre”.

Badia ha defensat la valentia a l’hora d’afrontar aquestes mesures: “Hem de ser capaços de fer projectes innovadors i de ser valents a l’hora d’intentar evitar aquesta regressió, i és que les dunes són una eina imprescindible per tal de mantenir una part d’aquesta sorra, per tal que no desaparegui, i que així puguem gaudir d’uns paratges tan espectaculars com són els de Gavà”.

Botí s’ha manifestat en una línia semblant en destacar que “el cupó de l’ONCE el volem compartir amb imatges que tinguin significat o valor social, i què millor que parlar de la sostenibilitat perquè és molt important i també la defensem. Tothom vol un espai verd, un espai sense contaminació, un espai amb natura, i l’únic que demanem des de l’ONCE és que la sostenibilitat sigui inclusiva, perquè en cas contrari no és sostenible”.

Botí ha assegurat tanmateix que “fer les coses sostenibles també és fer-les sense guerres i fer-les igualitàries, i com que l’ONCE és una institució humanista volem sempre defensar a les persones i llençar aquest crit d’alerta”.

ONCE

El cupó de l’ONCE on sortirà la imatge de les dunes pertany al “Sueldazo del Cap de Setmana”, que ofereix, tots els dissabtes i diumenges, un premi principal a les cinc xifres i sèrie de 300.000 euros al comptat més 5.000 euros al mes durant 20 anys consecutius a un sol cupó del nombre i sèrie premiats en la primera extracció. A més, hi ha premis de 2.000 euros al mes durant 10 anys consecutius als quatre cupons dels números i sèrie premiats en alguna de les extraccions de la segona a la cinquena, 54 premis de 20.000 euros a les cinc xifres del número premiat a la primera extracció i premis de 400, 200, 30, quatre i dos euros.

Els cupons de l’ONCE es comercialitzen a través dels 19.000 agents venedors que integren la seva xarxa de vendes, 2.500 dels quals són a Catalunya. A més, també es poden adquirir a la pàgina web oficial de joc de l’ONCE i a altres establiments autoritzats.