ecoindustria-raquel-sanchez

Els Ajuntaments de Gavà i de Viladecans han presentat el projecte “Ecoindústria. Simbiosi a la indústria local”. Es tracta d’una iniciativa que pretén ajudar al teixit empresarial en el seu camí cap a un model de negoci basat en l’economia circular, és a dir, l’economia que fonamenta els seus pilars sobre la revalorització dels residus com a font de matèria primera o d’energia a través de pràctiques de col·laboració. La presentació l’han feta, per la banda de Gavà, l’alcaldessa de la ciutat, Raquel Sánchez, i el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Tort; i per part de Viladecans, la tinenta d’alcalde d’Empreses, Innovació i Ocupació, Elena Alarcón.

Els dos consistoris acompanyaran doncs a les empreses que vulguin abraçar aquesta economia circular per tal de poder millorar la seva competitivitat i potenciar el seu creixement al territori de manera sostenible. El projecte té l’objectiu d’identificar les possibles sinèrgies entre empreses del territori perquè els residus, l’energia i els fluids d’unes esdevinguin la matèria primera d’altres, cosa que permet reduir costos en el procés de producció.

Raquel Sánchez, ha posat de manifest que aquest projecte “és fruit de la col·laboració entre els ajuntaments de Gavà i Viladecans, una manera de fer que té un llarg recorregut i que té molt a veure amb l’eficiència i la sostenibilitat”. Sánchez ha destacat que del que “es tracta és de posar en comú els recursos que tenim i plantejar un model de desenvolupament territorial i econòmic sota criteris de sostenibilitat”.

L’alcaldessa també ha destacat que les administracions públiques locals “hem d’encetar una nova revolució industrial en la qual la manera de produir, de plantejar el model de negoci contribueixi a assolir aquests objectius, i aquesta revolució no només depèn del sector productiu”.

Així doncs es tracta de que “des dels ajuntaments cal treballar amb la ciutadania en l’àmbit educatiu a l’hora de posar en marxa internament els nostres programes municipals, si som capaços de canviar models i hàbits de consum promourem que les empreses modifiquin els processos productius”.

De la seva banda, Jordi Tort ha destacat que “aquest projecte cerca el diàleg entre grans i petites empreses per poder dur a terme projectes d’innovació i de reaprofitament de recursos i s’afegeix a altres iniciatives que posa en marxa l’Ajuntament de Gavà perquè les nostres empreses siguin més sostenibles i més competitives”.

Elena Alarcón ha destacat en el seu torn de paraula que el projecte de simbiosi industrial “té l’objectiu de fer que les nostres indústries i petites i mitjanes empreses siguin més fortes i competitives i que generin creixement econòmic i ocupació”.

Segons Alarcón, l’eficiència dels recursos és un dels principals motors de la competitivitat empresarial: “S’estima que un nou model d’economia circular podria suposar un augment del 8% dels beneficis en les empreses europees i un estalvi net anual de 600.000 milions d’euros, i per tant l’objectiu d’aquest projecte és ser conscients del potencial que això suposa i que junts podem impulsar accions concretes, que aquest no és un model teòric sinó que té una orientació econòmica que afegirà valor a les empreses participants”.

La presentació d’aquest projecte ha tingut lloc avui al matí en el marc d’una sessió de treball que s’ha desenvolupat al Centre de Suport a l’Empresa. En aquesta sessió hi han assistit diversos representants d’empreses de les dues ciutats interessades en aquesta iniciativa.