Biblioteca Josep Soler Vidal
Biblioteca Josep Soler Vidal

A partir de dilluns 3 de maig, les biblioteques de Gavà posaran en funcionament el servei d’autopréstec, destinat a agilitzar i modernitzar el préstec i el retorn de documents. Aquest servei, basat en l’anomenada tecnologia RFID (sigla en anglès d’Identificació per radiofreqüència), permet als usuaris gestionar el préstec per compte propi. En concret, els permet d’emportar-se documents i retornar-los, renovar els préstecs i consultar l’espai personal, a més de recollir directament a la prestatgeria de reserves els documents reservats.

Per fer ús del servei d’autopréstec, n’hi ha prou amb el carnet de la biblioteca. Cal portar-lo físicament a sobre, o bé tenir-lo desat al telèfon mòbil: es pot descarregar des de l’aplicació BibliotequesXBM de la Diputació de Barcelona.

El funcionament és ben senzill. La màquina d’autopréstec, dotada de pantalles tàctils, llegeix el codi de barres del carnet, i d’aquesta manera les persones usuàries poden operar de manera totalment autònoma, sense haver de passar pel taulell de préstec.  De fet, la implantació de la tecnologia RFID contribuirà molt a augmentar la capacitació digital, l’autonomia i la privacitat dels usuaris, que de tota manera podran recórrer en tot moment a l’equip de bibliotecaris perquè els assessorin o els resolguin possibles dubtes.

Quant al personal de la biblioteca, a mitjà termini, l’autopréstec l’alliberarà de tasques mecàniques en favor d’activitats i continguts de valor afegit que revertiran en un millor servei i una atenció més personalitzada.