Els dies 8 i 9 d'octubre hi haurà visites guiades a diferents punts del patrimoni de Gavà
Els dies 8 i 9 d'octubre hi haurà visites guiades a diferents punts del patrimoni de Gavà

Un any més, Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té lloc, ininterrompudament a Catalunya, des del 1991. Són considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.

Aquest any, la festa major del patrimoni cultural és més especial que mai: se celebren trenta anys d’organització de les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya.

PROGRAMA DE LES JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI 2021 A GAVÀ

El programa de Gavà ofereix un seguit de visites, els dies 9 i 10 d’octubre, als espais habituals, i la incorporació de la visita a la Unió de Cooperadors, i una mirada diferent de l’edifici de la Torre Lluc (actual seu del Museu de Gavà) i el Castell d’Eramprunyà, en unes visites guiades que se centraran a fer valdre les característiques arquitectòniques dels tres edificis, motiu pel qual aniran a càrrec dels arquitectes vinculats a les restauracions i rehabilitacions dutes a terme els darrers anys.

El propòsit és anar consolidant i ampliant l’oferta any rere any, sense deixar enrere les visites als espais clàssics.

Enguany a més, les podrem gaudir amb la reobertura de les instal·lacions del Museu i de les mines.

Dissabte 9 d’octubre

Dissabte 9 d’octubre, de 10 a 18 h
JORNADA DE PORTES OBERTES AL PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ
El Parc Arqueològic Mines de Gavà és un centre de visitants de 4.000 m² que ens permet descobrir com era la vida al neolític —fa sis mil anys— a partir del jaciment de les mines prehistòriques de Gavà, les úniques en galeria dedicades a l’extracció de variscita. Us proposem un recorregut per lliure a l’exposició del Parc Arqueològic per descobrir el paisatge, les persones i la tecnologia d’aquest apassionant passat, i experimentar la visita a l’espectacular reproducció de les mines prehistòriques amb un recorregut adaptat per a tots els públics.

Dissabte 9 d’octubre, a les 11 h
VISITA AL CASTELL D’ERAMPRUNYÀ
El castell d’Eramprunyà és un dels millors exemples de fortificació d’època medieval a Catalunya. El castell va caure en desús ben aviat i ha patit molt poques modificacions, per això les seves ruïnes de pedra vermella ens parlen com poques d’aquesta mena de fortificacions. La visita guiada a càrrec de Roger Guitart, arquitecte en cap de la restauració del castell, ens permetrà fer una mirada especial per posar en relleu el valor arquitectònic de l’edificació.

Dissabte 9 d’octubre, a les 11 h
VISITA GUIADA A LA VIL·LA ROMANA DE CAN VALLS
L’acabada de restaurar cisterna és el centre d’unes intrigants ruïnes situades en el port natural just on confluïen el riu Rubricatum i el Mare Nostrum, i actualment envoltades del bosc del turó de Caçagats. Les campanyes d’excavació han fet evident que es tracta d’un important jaciment d’època romana. Participa en la visita a càrrec de Josep Bosch, conservador i director del Museu de Gavà, i ajuda’ns a construir les hipòtesis sobre el seu origen.

Diumenge 10 d’octubre

Diumenge 10 d’octubre, a les 10 h
https://www.facebook.com/umegava/

VISITA GUIADA AL CASTELL D’ERAMPRUNYÀ
Des de fa més de deu anys, els voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà ens acompanyen fins al castell per donar-nos a conèixer l’entorn, la història i la fisonomia d’aquest espectacular enclavament enmig del Garraf. No perdeu l’ocasió d’afegir-vos-hi.

Diumenge 10 d’octubre, a les 11 h
VISITA GUIADA A LA TORRE LLUC

Una visita diferent per conèixer l’arquitectura de l’edifici i com ha condicionat l’urbanisme que l’envolta, acompanyats de l’arquitecta, Mireia Barnadas, que n’ha projectat la recent restauració de la façana.
La masia data de 1799 i deu el nom al seu propietari més il·lustre: Salvador Lluch. Des de fa quaranta anys és la seu del Museu de Gavà. Durant el 2021 s’ha efectuat un laboriós procés artesanal per restaurar-ne la façana.

Diumenge 10 d’octubre, a les 11 h
VISITA A LA UNIÓ DE COOPERADORS

L’edifici de la Unió de Cooperadors és, potser, l’edifici més modern que s’ha construït mai a Gavà. Dissenyat per Josep Torres Clavé i Josep Lluís Sert per acollir una cooperativa d’aliments, es va inaugurar just abans de la Guerra Civil. Recentment s’ha restaurat, tot mantenint l’estructura original, i s’ha recuperat per a ús públic. En una sola visita en podrem conèixer l’arquitectura i la seva peculiar història a càrrec de Maria Ortega, arquitecta vinculada al projecte de rehabilitació.

Diumenge 10 d’octubre, a les 12.30 h
VISITA AL REFUGI ANTIAERI DE LA RAMBLA

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils. Una de les respostes de la societat civil davant d’aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Amb un itinerari i la visita al refugi podrem conèixer la història d’aquella època i reviure en primera persona les sensacions, pors i sentiments dels homes, dones i infants que hi van trobar aixopluc. A càrrec de la conservadora Mireia Forasté.

Les inscripcions ja són obertes, les reserves es poden fer de dimarts a diumenge de 10 a 14 hores al Museu de Gavà, telèfon 93 263 96 10.

Tant les activitats com les visites lliures als equipaments, es desenvolupen seguint les prescripcions de mantenir la distància de seguretat entre visitants i l’ús obligatori de mascareta, tant en activitats a l’aire lliure com en interiors tancats.