World Peace Game
Sergi Rodríguez, donant instruccions als seus alumens davant del taulelll del joc

24 alumnes de 4t d’ESO del col·legi San Pedro de Gavà estan participant aquests dies en un joc anomenat World Peace Game. Els alumnes es divideixen en quatre països de diferent riquesa i han de posar-se d’acord per resoldre 50 crisis mundials vigents en un taulell vertical de quatre nivells que representen, de baix a dalt, el nivell submarí, el terrestre, el nivell aeri, i el nivell espacial. Totes les crisis estan interconnectades entre sí i els alumnes es trobaran des de conflictes bèl·lics fins a desastres naturals passant per crisis religioses o de refugiats. L’objectiu és no només intentar la cooperació per un bé comú, sinó també que els països arribin al final del joc més rics que al principi.

Per tal de poder participar en aquest joc, i tal i com ens explica Sergi Rodríguez, professor de Geografia i Història i Filosofia, “l’any 2017 vam haver de fer una formació i vam estar tot un any creant el taulell, buscant les figures, i traduint tot de l’anglès al català”. Segons Rodríguez, el joc “ens pot servir per moltíssimes coses perquè és molt versàtil. Tractem temes com ara la gestió de conflictes o històrics, però per exemple també ens fiquem amb temes econòmics, és un projecte molt complet”.

World Peace Game
El nivell terrestre del taulell del joc

Els alumnes al principi se senten “una mica sobrepassats perquè els hi dono totes les crisis de cop. Quan comencen a jugar van amb peus de ploms, després comencen a divertir-se, i després comencen els conflictes de veritat i s’adonen que creant conflictes no guanyaran el joc”.

World Peace Game
Sánchez (al centre), atenent a les explicacions de Rodríguez

Aquest matí s’hi ha atansat per veure el funcionament d’aquest joc l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que ha destacat que “és una iniciativa molt important i els felicito esperant que el projecte continuï i que, fins i tot si es pot, s’acabi exportant a altres escoles gavanenques”. L’alcaldessa ha qualificat aquest com “un aprenentatge molt necessari i molt interessant avui dia per tal de poder afrontar les crisis des d’una postura pausada i reflexiva, i tenint en compte que la millor resolució pels conflictes sempre és el diàleg i la reconciliació”.

Per cert, Rodríguez es mostra molt orgullós dels seus alumnes ja que “és un joc en el que es pot perdre molt fàcilment però que aquí mai s’ha perdut, i això com a persona em fa confiar molt en les generacions que venen”. El joc es juga en set dies i en total s’inverteixen entre 12 i 16 hores.

World Peace Game