El conseller d’interior ha esta avui a Gavà
Badia amb Elena, reunits

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena han coincidit en assenyalar que Gavà és una ciutat segura. Així ho han afirmat a la Junta Local de Seguretat que s’ha celebrat aquest mati amb la presència de tots els cossos i forces de seguretat que operen al municipi. Aquesta tendència ha estat confirmada tant per Mossos d’Esquadra i Policia Municipal com pel Cos de la Policia Nacional i de la Guardia Civil. A la sessió s’ha constatat que Gavà està per sota de la mitjana catalana en nombre de delictes. En concret s’hi produeixen 25 delictes per 1.000 habitants i a Catalunya 28,5.

Badia ha remarcat que “cal continuar treballant i fer-ho de forma coordinada, com estem fent fins ara, per seguir millorant. Som conscients que estem davant d’una possible recessió econòmica que pot comportar un impacte social, i cal ser previnguts. Estem en alerta i a punt per prendre mesures amb antel·lació”.

El conseller Elena ha afirmat que “el nostre compromís és seguir treballant coordinadament amb la Policia Local i continuar posant els mitjans per tenir més i millor seguretat al servei de la ciutadania”. El conseller també ha remarcat que “Estem tornant a una etapa de normalitat, a les xifres del 2019 d’abans de la pandèmia pel que fa a la delinqüència, però ens agafa millor, més dotats i més preparats”.

Tant l’alcaldessa com el conseller han posat en relleu un increment dels efectius policials a Gavà tant pel que fa al Cos de Mossos d’Esquadra com a la Policia Municipal que, a la tardor, reforçarà la seva plantilla amb 11 agents més. Pel que fa a Mossos, el conseller ha destacat que en els últims dos anys han incrementat les hores de patrullatge en un 35%.

Aquesta major dotació policial permetrà continuar millorant els índexs d’efectivitat quant a detencions. Des de gener a maig d’aquest 2022 s’han registrat 153 detencions, 54 més respecte al mateix període de 2019.

Quant al global de fets delictius, les dades mostren una tendència a la normalitat, amb xifres similars a l’etapa prepandèmica. Es produeix un increment dels delictes contra el patrimoni del 12%. D’aquests els més nombrosos són estafes i furts, mentre que baixen els robatoris amb força a domicili. També experimenten un descens els delictes contra les persones, amb un 8,8% respecte 2019.

De l’informe també es desprèn que les ocupacions d’habitatges continuen disminuint de forma molt significativa. En concret, de gener a maig de 2022 es registren 7 de consumades i 15 temptatives. En el mateix període de l’any passat van ser de 16 i 18, i en 2020 van ser 35 consumades i 66 temptatives. Unes dades que a la Junta Local de Seguretat s’han atribuït a una major presència policial en el moment que es produeixen aquestes ocupacions.

El major nombre de controls per part de la Policia Municipal en els darrers cinc mesos ha permès disminuir les denúncies relacionades amb la convivència i el civisme passat de 132 a 78. Així mateix, els diferents controls de trànsit han donat com a resultat un augment dels delictes contra la seguretat del trànsit. En concret, s’han detectat 69 fets per 39 del període anterior.

Altres actuacions de la Policia Municipal se centren en relacions amb la ciutadania, arribant a prop de 12.000 persones en les diferents activitats. Destaquen les xerrades en l’àmbit educatiu i les sessions de consells a la gent gran. Altres accions han estan relacionades amb dispositius d’alcoholèmia i drogues en diferents punts de la ciutat, campanya informativa relacionada amb la tinença de gossos i els controls del transport escolar. En total, s’han inspeccionat 230 autocars abans de la sortida dels centres escolars.

Actuacions de la Policia Municipal

La Junta de Seguretat també ha tractat les actuacions de la Policia Municipal relacionades amb connexions il·legals de llum en col·laboració amb la companyia ENDESA i el Cos de Mossos d’Esquadra. En aquest sentit cal destacar els desmantellaments de tres plantacions de marihuana que s’han fet els darrers mesos al barri de Ca n’Espinós. L’alcaldessa ha demanat al conseller Elena que es mantingui la presència i l’actuació de Mossos en aquesta zona.