El Didal Truck visita Gavà aquest dijous
El Didal Truck visita Gavà aquest dijous

Aquest dijous, 24 de novembre, el Didal Truck visita Gavà. Es tracta d’una furgoneta que itinera per diferents poblacions i on es podran trobar eines, fins i tot una màquina de cosir, i una persona especialista que ajudarà als qui vinguin amb els arranjaments tèxtils, per transformar peces de roba i aprendre tècniques d”upcycling’ és a dir, allargant el cicle de vida dels productes amb els que ens vestim.

El Didal Truck és un projecte que sorgeix de Solidança, una entitat que se centra en propostes d’integració sociolaboral per a col·lectius en risc d’exclusió i ofereix serveis vinculats a la gestió integral de residus i a l’economia circular. “La idea del servei és que les usuàries siguin capaces d’aprendre nocions de costura perquè després puguin autoreparar-se la roba a casa seva.” Explica la tècnica de Medi Ambient de Solidança, Lorena Flores. Amb aquesta iniciativa l’entitat preveu que es podran reduir 200 quilos de residus tèxtils a tota l’àrea metropolitana

El Didal Truck, que compta amb el suport de l’Agència Catalana de Prevenció de Residus, a la plaça de Jaume Balmes, de 16.30 a 19.30 hores

L’acció s’emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta edició vol tractar la temàtica del tèxtil i la moda.

Reduir els residus tèxtils

L’edició 2022 de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus se centra en la moda circular i sostenible, per destacar el fort impacte que el sector tèxtil té al nostre planeta, però, sobretot, per inspirar accions que aportin més circularitat.

Les dades mostren que una persona genera 22 kg de residus tèxtils cada any, dels quals a Catalunya només es recullen selectivament el 11%.

Darrere de les catifes vermelles, les desfilades de moda i les vendes, hi ha una indústria massiva que dóna feina a més d’1,5 milions de persones només a Europa. Però l’altra cara de la moneda explica una història diferent, menys brillant i molt més alarmant. El de la indústria tèxtil i de la confecció és un dels sectors més contaminants. Causa un fort impacte en l’ús del sòl, la contaminació de l’aigua i fins i tot en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Aquest sector té un alt impacte ambiental i social en totes les fases, des de la producció, la distribució, l’ús i el final d’ús (recollida selectiva, reutilització, reciclatge i gestió final de residus, que la majoria de vegades està relacionada amb la incineració i els abocadors).