El Ple de l’Ajuntament de Gavà ha aprovat una declaració política, presentada per ERC, de suport a les persones afectades per ERTOS’s durant aquesta crisi sanitària que han patit endarreriments i altres problemes en el pagament de prestacions.
Segons els republicans “des de l’inici de la pandèmia el SEPE es va veure desbordat pel gran nombre d’ERTO’s que havia de gestionar arribant a una situació de col·lapse i, en alguns casos de desgavell, que s’ha mantingut al llarg d’aquests 8 mesos de crisi sanitària”. Així, ERC concreta que “hi ha gent que encara no ha cobrat, que han cobrat el doble, que han cobrat malgrat no estar en un ERTO o que han cobrat quantitats ridícules (50, 20 o fins al cas d’un treballador que havia cobrat 28 cèntims per dos mesos d’ERTO)”, i afegeixen que “a més, aquest desgavell no només ha afectat la gestió dels ERTOs i s’ha estès a retards importants en la gestió dels subsidis d’atur i, en general, a tota l’activitat del SEPE, fins al punt que ha sorgit un mercat il·legal de venda de cites prèvies”.
El text, que va incloure les esmenes del PSC eliminant la part referida al traspàs de competències al SOC, va rebre el suport de tots els partits excepte de Podemos que es va abstenir. La moció reivindica que “el pagament de les prestacions endarrerides reconegui d’ofici els interessos de demora, com a compensació pel perjudici causat a milers de treballadors que han estat mesos sense ingressos” i que “el govern de l’estat espanyol estableixi mecanismes de coordinació estables amb els governs territorials i accepti aquelles propostes de col·laboració que els departaments corresponents facin, com és el cas de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies que ha reiterat la seva oferta de col·laboració en la gestió de les prestacions d’atur vinculades als ERTO’s derivats de la Covid-19”.
Mónica Parés, portaveu del PP, tot i mostrar-ser a favor va expressar la seva “sorpresa per la contradicció que suposa la proposta d’ERC que, governant a la Generalitat, estant aplicant restriccions a sectors com la restauració que els aboca al ruïna”.
Isidre Casas, de Junts per Gavà, tot i votar a favor considera que “el text, amb la retirada dels punts, perd el seu sentit reivindicatius” i “demostra el canvi de rumb emprès per ERC en els darrers anys”.
Miguel Herrera, portaveu de Podemos, amb vot d’abstenció, assegura que “tant el govern estatal com el català han demostrat la seva incompetència, no només en la gestió durant aquesta crisi, sinó ja d’abans, quan la Generalitat havia refusat peticions correctes a l’hora d’atorgar la Renda Garantida” i entenen que “un canvi de competències, ara, crearia més problemes que solucions”.
Des de Ciutadans, Miguel Ángel Ibáñez, que es va posicionar a favor, també va criticar “la ineficàcia dels governs que han deixat a moltes persones sense cap ingrés durant aquests mesos, la precària situació de la sanitat catalana, per culpa de les retallades patides en el passat, i el sense sentit de moltes de les restriccions decretades per la Generalita, com les franges horàries d’obertura de la restauració”.
Des del PSC, Jordi Tort, després d’expressar “el suport als qui han patit problemes amb els ERTO’s” ho ha justificat perquè “el SEPE s’ha vist desbordat per la situació” i concretava que “els afectats pels endarreriments han estat només el 2%”. Tampoc comparteix la idea del traspàs de competències al SOC perquè entén que quan “han demostrat ser un gestors pèssims”.