El Ple, amb la derogació la LRSAL
El Ple, amb la derogació la LRSAL

El Ple de l’Ajuntament de Gavà ha aprovat una declaració política presentada per Junts per Gavà de suport a l’Administració Local per la derogacióde la LRSAL una llei aprovada al 2013, que va modificar preceptes de les lleis d’hisendes locals, traslladant la política de racionalització econòmica per la crisi de 2010-2012 a les administracions locals, com a mesura per reduir el dèficit públic de l’estat davant les exigències de la Unió Europea.

Junts per Gavà, a través del seu portaveu Isidre Casas, proposa “reconèixer la fortalesa actual de les administracions locals pel que fa a la gestió responsable de la despesa i a relativitzar el seu impacte al deute de l’estat; deixar constància de l’efecte negatiu dels preceptes de la LRSAL envers el municipalisme i reconèixer la nacessitat de reformar i actualitzar el finançament vers els ens locals així com la morositat pendent de la prestació de serveis que no són de competència municipal”.

El PSC va votar a favor del text en veure incorporada una esmena seva i va assegurar, a través del seu portaveu, Jordi Tort, que “aquesta llei responia a les polítiques d’austeritat del PP, que no ha deixat fer res als ajuntaments sense el seu permís” i s’ha congratulat que “ara, amb el govern de Sánchez, això hagi canviat” i “es considera el municipalisme com a major d’edat”.

ERC, que també va donar suport a la declaració, va manifestar, de veu del seu portaveu, Miquel Roselló, que “aquesta llei va aprofitar com a excusa la crisi del 2008 per limitar les competències del règim local” i lamentava que “amb dos anys de govern de coalició PSOE- Podemos no l’hagin derogat”.

Ciudadanos, que van ser el únics que van votar en contra, va argumentar, de veu del seu portaveu, Francisco Gavilán, que el que cal fer és “reordenar el repartiment de competències i establir un sistema de finançament adequat que permeti satisfer de manera eficaç les necessitats de la ciutadania”.

El Partit Popular es va abstenir. La seva portaveu, Mónica Parés, també es qüestionava “les raons” per les quals “no ha estat derogada ja pel govern actual si consideren que és tan dolenta” i després de refermar la seva “defensa del municipalisme” va recordar que “el context el que va aprovar aquesta llei, que referma conceptes com el bon govern i la transparència, era amb un país al límit del rescat”.

Finalment, Miguel Ibáñez, com a regidor no adscrit, després de posar en coneixement del Ple la seva marxa de Ciudadanos, va decidir abstenir-se i va defensar “la independència de tots els ajuntaments d’Espanya, perquè són les administracions que, en ser més properes, responen més bé a les necessitats de la ciutadania”.