El Ple es posiciona a favor dels valors republicans

El Ple de l’Ajuntament de Gavà ha aprovat una declaració política presentada per Podemos amb motiu de la commemoració del 91è aniversari de la proclamació de la Segona República. El text, que va incorporar esmenes del PSC, defensava “els valors republicans, com la sobirania popular, la igualtat, la justícia social, el laïcisme, la pau i la plurinacionalitat de l’estat”. També manifestava “el dret de la ciutadania a escollir el model d’estat a través de les reformes legals previstes en el marc de la Constitució i, en conseqüència, triar el cap d’estat” i instava al govern estatal a “l’obertura d’un debat social sobre monarquia i república , que desemboqui en una consulta ciutadana”,

El PSC va votar-hi a favor. El seu portaveu, Jordi Tort, assegurava que “la república és la millor forma de govern”, però també considera que “ara mateix, on la democràcia pot perillar amb l’ascens de VOX, cal defensar-la dins l’actual sistema monàrquic”

ERC, de veu del seu portaveu, Miquel Roselló, també va donar-hi suport, tot recordant que “som republicans des de l’origen, i llibertat, fraternitat i igualtat estan el nostre ADN fundacional”

Ciutadans va votar en contra. El seu portaveu, Francisco Gavilán, considera que “es falseja la història quan s’amaguen expressament les barbaritats comeses en nom de la república, com els atacs a l’església” i que aquest debat “no respon a les necessitats de la gent que, sota l’actual govern de progrés, cada dia veu mes retallats el seus drets”

Junts per Gavà va defensar el text perquè, en paraules del seu portaveu, Isidre Casas, “nosaltres volem una República Catalana independent d’Espanya, un país amb una democràcia defectuosa que espia la disidència política i impedeix fer una consulta per decidir el futur”.

El PP va oposar-se a la declaració en considerar que “aquest és tema acabat” i que “canviar el sistema actual democràtic d’èxit de monarquia seria perjudicial”

Finalment, el regidor no adscrit, Miguel Ángel Ibáñez diu que “la redacció el text es capciosa perquè esborra tot allò dolent de la Segona República i s’apropia d’uns valors que són universals”. També assegura que “aquest dilema no preocupa a una societat ofegada per un índex de pobresa del 23%”