Així serà el nou Ple Municipal de l'Ajuntament de Gavà
El 15 de juny es constituirà el nou consitori muncipal

La primera de les mocions en Defensa dels Valors Republicans va ser presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya.

El portaveu municipal d’ERC, Albert Massana va reclamar la condició de republicans del seu partit “perquè amb el nostre treball, la nostra lluita i la nostra activitat diària fem feina per que aquests valors republicans d’igualtat, fraternitat, solidaritat i democràcia real impregnin la societat i contribueixin a un canvi de sistema real. Ens reclamem republicans i volem la República, treballnat-la amb fraternitat des de Catalunya amb la resta de pobles germans de l’Estat”.

La declaració que va ser aprovada amb els vots favorables de PSC, ERC i GSSP, l’abstenció de Cs i el vot en contra del PP, remarca “la importància tant de l’Estat com de la Generalitat de treballar per la recuperació de les víctimes franquistes que encara romanen a les cunetes, per poder donar sepultura digna i escalf als seus familiars, així com sol·licitar, una vegada més, la nul·litat dels judicis sumaríssims als condemnats per la dictadura”.

El regidor de CiU, Antoni Rafanell, va manifestar que votava afirmativament la declaració i va explicar que donava suport als acords “perquè a la meva família tenim un desaparegut que encara no sabem on és. Era d’Estat Català i rabassaire i votaré amb molt de gust aquesta declaració”.

Mònica Parés va argumentar el seu vot en contra dient que “estan en contra de les accions d’un rei de fa vuitanta anys i a nosaltres ens agraden les paraules del rei actual. Recordem les seves paraules del dia 3 d’octubre de l’any 2017 a los ciudadanos de Catalunya, a todos, quiero reiterarles que desde hace décadas vivimos en un estado democrático que ofrece las vías constitucionales para que cualquier persona pueda defender sus ideas dentro del respeto a la Ley porque como todos sabemos sin ese respeto no hay convivencia democrática posible en paz y en libertad ni en Cataluña ni en el resto de España ni en ningún lugar del mundo” I va concloure la seva intervenció amb un “Visca el Rei”.

Miguel Herrera, portaveu de GSSP, va manifestar que “per a nosaltres reivindicar la República és una qüestió de principis ja que no és normal que en una democràcia avançada la institució que representa a la Jefatura del Estado no es triï democràticament sinó que s’hereti per dret de sang i per la gràcia divina al més pur estil medieval. La monarquia que tenim es l’hereva de la dictadura de Franco que va imposar el Rei després de  la seva mort, un dictador que va arribar al poder després d’un cop d’estat que es va convertir en una guerra civil”.

Miguel Ángel Ibañez, portaveu de Ciutadans que va votar abstenció, va manifestar que “s’estan barrejant coses: la recuperació de les víctimes del franquisme amb el dret a triar el model d’estat i amb fer pedagogia de la república. Han fet aquí un poti-poti per després criticar segons els convingui. La monarquia parlamentària és un sistema on el rei regna però no governa, és un sistema com ho es la república. El sistema depèn de què la persona que ho estigui exercint, faci un bon ús o un ús nefast i creiem que des de les administracions públiques no hem d’influir a favor o en contra d’un o altre sistema”.

Jordi Tort, portaveu del PSC, partit que va votar a favor, va exposar que “el PSC i el PSOE ens definim com a republicans i estem per fer la transició cap a la república espanyola. No ens val el posicionament del PP o Cs: fer un reconeixement clar dels valors de la república, especialment de la Segona República que va fer que les dones es posessin dempeus demanat drets com estem veient ara, defensar la memòria històrica i enfortir els valors de la República ho hem de fer tots i totes, per això no entenem que pugui haver partits que estiguin en contra. Actualment estem vivint el creixement dels moviments populistes i l’ultradreta a Europa i som conscients que creixen i viuen amb el conflicte que s’alimenta de les desigualtats, davant aquesta amenaça hem d’enfortir una societat més justa, lliure i igualitària, feminista, fraternal i europeista. Crec que tots estem en l’obligació de preservar aquest valors”.

 Declaració GSSP

El grup municipal de GSSP a petició de PODEMOS Gavà va presentar una declaració per un referèndum per a la República Espanyola, pels pressos i presses polítics de la dictadura i per la transparència de la Jefatura del Estado.

La declaració es va aprovar amb el vots favorables del PSC, ERC, GSSP i CiU i els vots en contra de Cs i el PP.

El portaveu de GSSP, Miguel Herrera, va demanar en la declaració “instar al govern a celebrar un referèndum entre tots i totes per decidir si volem monarquia o república” i “instar al govern a la modificació de la llei de transparència i el bon govern per tal que les despeses que realitzi la Casa Real siguin reflectides com despeses de la Casa Real, inclosa la guàrdia real, els sopars de gala, etc.” La declaració demana també “una auditoria de la fortuna de la família Borbón per aclarir els diners fruit de l’espoli a tots els espanyols i espanyoles”.

La declaració de GSSP insta al govern espanyol a “la modificació de la llei de memòria històrica per tal que les persones que van treballar de maner esclava en els camps de concentració franquistes o el seus descendents puguin reclamar els salaris amb interessos del temps treballat”.

Ramon Castellano, portaveu de CiU va manifestar que votarien a favor de la proposta, però va aclarir que “podem estar d’acord però ens arriba tard perquè a nosaltres Espanya ens dona igual. Aquesta Espanya arcaica, antiga, barroca que més que mai s’està demostrant antidemocràtica, que defensa els Borbons des de la dreta fins a l’esquerra. La monarquia és la demostració de la sagrada unitat de la pàtria i això fa que un espanyol d’esquerra sigui igual que un espanyol de dreta a l’hora de defensar aquesta sagrada unitat que ve imposada pel dios todopoderoso, creguis o no creguis en Déu. Ja us ho fareu els espanyols però us desitjo un futur pròsper i modern”.

Mònica Parés va dir que volia començar la seva intervenció “com ho fa darrerament el senyor Pablo Iglesias recordant la Constitució que es va redactar per restablir la concòrdia i la pau entre els espanyols”. Parés va llegir els articles de la Constitució referents al dret a l’habitatge, el sosteniment de la despesa pública, la indissolubilitat de la pàtria, la constitució de l’estat espanyol com estat social i democràtic i la sobirania nacional en mans del poble espanyol i va concloure amb un “Viva la Constitución. Viva España”.

Andreu Pérez Lorite, regidor d’ERC va argumentar el vot favorable de la seva formació dient que “nosaltres som republicans, internacionalistes i antifeixistes i per tant, donem suport a aquesta declaració. Evidentment nosaltres volem la república per a Espanya igual que la volem per a Catalunya i aquí, a Catalunya, estem treballant de debò”. Pérez Lorite va afegir que “Som solidaris, som internacionalistes i estarem sempre amb qualsevol poble que proclami la república de la mateixa manera que demanem que els republicans espanyols siguin solidaris per poder treballar la nostra república catalana. És a dir, que ens ajudem mútuament i siguem pobles fraterns. Visca la República!”.

El portaveu de Ciutadans, Miguel Ángel Ibáñez va manifestar que “a Europa estan prohibits els partits separatistes, independentistes perquè són els orígens de totes les guerres europees que hi ha hagut. En octubre del 17, en nom d’una suposada república van intentar imposar per la força la separació de Catalunya. Quan parlen de que a Catalunya hi ha gent que pateix hi ha molta gent que pateix: la gent que veu que les seves seus polítiques són atacades, aquelles persones que són insultades, que són desqualificades com passa en aquesta Sala de Plens només per pensar diferent… hi ha molta gent que pateix a Catalunya, a Catalunya patim tots. És molt fàcil recordar-se només d’una part”.

Jordi Tort, portaveu del PSC, va argumentar el vot favorable del seu partit dient que “donem suport a la memòria històrica, a la modificació de la lleu de transparencia i bon govern per les despeses de la Casa Real i al conjunt de la declaració”. I en referència a les intervencions va afegir que “ se n’obliden de què a Catalunya una de cada dues persones està encantada de ser espanyola i catalana i probablement, si canviéssim a un model d’estat federal, en serien més. Això de “ja s’ho faran vostès”costa una mica d’entendre i d’encaixar perquè s’estan deixant, com a mínim, a la meitat del catalans i catalanes i creiem que això va de sumar i no de restar sobretot si s’està parlant de valors republicans. Espanya ha dit que vol ser fa quatre dies: una Espanya unida, democràtica, tolerant i en continu progrés, basada en l’educació, en la ciència i en el desenvolupament de la societat”.

CiU també va presentar una Declaració d’urgència que no va prosperar per no comptar amb la unanimitat del Ple.