El projecte Gàvius presenta a Mataró el procés participatiu obert
Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i l’alcalde de Mataró, David Bote, s’han reunit avui, 20 d’abril, amb els partners del projecte europeu Gàvius per explicar el procés de cocreació que ara implica la participació ciutadana. Fins ara, aquest projecte que va ser escollit l’any 2019 en la convocatòria de fons europeus de l’Urban Innovative Actions (UIA), ha avançat amb el treball conjunt de les administracions implicades, empreses i centres de recerca universitari i ara és el moment d’implicar, també, la ciutadania per aconseguir el que s’anomena treball amb “quàdruple hèlix”.

Ara és el moment d’incloure la ciutadania en el procés de cocreació d’aquesta aplicació mòbil que es vehicularà a través de les plataformes “Gavà participa, Gavà decideix” i “Decidim Mataró” on la gent podrà respondre una enquesta i/o participar en un grup de treball.

Gàvius és un projecte innovador per crear un assistent virtual de l’administració local per, amb un ús de les dades que prioritza la privacitat dels usuaris, comunicar els ajuts socials que tenen a l’abast. A més, podran tramitar-los, atorgar-los i percebre’ls de manera còmoda, ràpida i senzilla i respectuosa amb la seva privacitat a través d’un aplicatiu mòbil. Les possibles persones beneficiàries s’identificaran mitjançant un sistema totalment privat i segur, i podran sol·licitar i gestionar els ajuts al moment.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez , ha explicat que “malgrat l’any difícil i complicat que hem viscut, hem pogut treballar en aquest repte del món local, un nou model de comunicació amb la ciutadania que creiem que pot ser un model exemplar i replicable en altres administracions”.

Raquel Sánchez ha valorat “la impliació del sector públic i privat en aquest projecte que ha de generar un nou model de comunicació amb la ciutadania, més àgil a través d’una eina senzilla i accesible”.

La implementació està prevista l’any 2023

El gran repte de Gàvius és aconseguir unes administracions proactives, que informin la ciutadania dels ajuts socials municipals als quals poden optar i facilitar, així, la seva tramitació. Per fer-ho està previst crear els següents tres assistents:

  • Una aplicació mòbil per a la ciutadania
  • Assistent per als Serveis Socials municipals
  • Eina de planificació i gestió de recursos a l’Ajuntament

Segons el calendari, durant el 2022 es portarà a terme la prova pilot i la implementació està prevista l’any 2023 als Ajuntaments de Gavà i Mataró amb l’opció que sigui un model traslladable a d’altres administracions d’arreu d’Europa.

La ciutadania  que vulgui participar en el procés de cocreació dels aplicatius de Gàvius ho pot fer a través de la plataforma “Gavà participa, Gavà decideix”.

Hi ha dos nivell d’implicació, un primer que es tracta de respondre una enquesta i un segon que és, un cop contestades les preguntes, formar part d’un grup de treball que comptarà amb sessions calendaritzades.

Tota la informació d’aquest projecte es pot trobar al web www.gavius.eu.

El projecte Gavius, liderat per l’Ajuntament de Gavà, ha estat un dels 20 seleccionats per part del fons europeu del programa Urban Innovative Actions (UIA). La convocatòria ha estat molt competitiva amb 175 propostes presentades de 23 estats membres. Gavà, juntament amb l’Ajuntament de Getafe han estat els dos únics consistoris espanyols que han obtingut aquest ajut.

Si bé el nou assistent virtual s’aplicaria en principi al camp dels Serveis Socials, el sistema està pensat perquè es pugui implementar en infinitat de casos d’ús que millorin la relació actual de la ciutadania amb l’administració. Amb això es vol aconseguir que l’Ajuntament sigui una entitat Data Driven i que, per tant, les dades siguin utilitzades per la gestió i presa de decisions com a eina bàsica. A tall d’exemple, la planificació pressupostària de la partida destinada a ajuts socials pot ser més eficaç si es coneixen els possibles sol·licitants de cadascuna de les seves tipologies.

El disseny del projecte ha estat liderat per Gavà que ha comptat amb 7 partners: Ajuntament de Mataró, Consorci AOC, XNet, Universitat Politècnica de Catalunya, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), i les empreses GFI i EY. Així mateix, hi han participat altres entitats i empreses en la definició del programa.

Precisament aquesta capacitat d’establir col·laboracions locals sòlides amb la justa combinació de socis complementaris ha estat un altre factor que ha fet que el projecte hagi estat seleccionat.

La iniciativa requereix d’una inversió de 5,3 milions d’euros, dels quals el fons europeu del programa Urban Innovative Actions (UIA) finançarà el 80% amb una ajuda de 4,2 milions.