El PSC reclama a la Generalitat un curs de qualitat i amb totes les garanties
Ester Zamorano i Jordi Tort atenent la premsa.

El grup municipal del PSC a Gavà presentarà al Ple d’aquest mes de setembre una declaració política demanant a la Generalitat “millores per garantir l’accés a l’educació de manera segura i amb igualtat de condicions de tots els infants en el context actual de Covid-19”.

La tinenta d’alcalde d’Acció Social, Ciutat Educadora i Cultura, Ester Zamorano, ha denunciat “les mancances patides en matèria educativa durant la pandèmia” fruit de “l’abandonament per part de la Generalitat” i que, al seu entendre, “ha provocat una bretxa digital i econòmica en el si de les famílies més vulnerables que encara persisteix avui, i persistirà si no es posa remei”.

Zamorano també posa de manifest “el problema de les beques menjador, un servei essencial del qual, el Departament s’ha desentès, i hem hagut de ser els ajuntaments, amb recursos municipals els qui ens hem hagut de fer càrrec”. Zamorano assegura que “això no pot seguir així. Reclamen millores perquè aquesta situació es resolgui i per tal que els infants de Gavà disposin de tots els mitjans i tinguin totes les necessitats cobertes”.

El portaveu del grup municipal del PSC a Gavà, Jordi Tort, ha qualificat de “suspens” totes les accions impulsades per la Generalitat en matèria educativa Segons Tort, “van suspendre durant el confinament, han tornat a suspendre a l’estiu, quan a data de 31 de juliol, i sense previ avís, es desentenien de les beques menjador i vam haver de ser les administracions locals les qui vam haver de fer-nos-en càrrec, i ara, al setembre, tampoc aproven per la manca de preparació del curs” ja que, “fins a darrera hora no hem sabut el nombre d’alumnat per ràtio i seguim sense tenir recursos suficients, malgrat que des del l’Ajuntament estem oferint suport”

Per a Jordi Tort “és essencial garantir el dret a l’educació de manera segura, i creiem que, en aquest sentit, el Govern encara ha de polir moltes coses en aquest inici de curs”.

Proposta d’acords

Per tot això, el Grup Municipal Socialista proposa els següents acords:

  1. Instar al Departament d’Educació a “exercir un lideratge educatiu que situï el dret a l’educació en igualtat d’oportunitats i amb seguretat pel conjunt de la comunitat educativa al centre de qualsevol pla de recuperació i de progrés de Catalunya, i un model de governança educativa amb els ens locals, que es basi en la correponsabilitat, la lleialtat institucional i transparència, d’acord amb les competències i els recursos disponibles, per fer possible una societat educadora”.
  2. Demanar al Departament d’Educació que “consensuï amb el conjunt de la comunitat educativa, i en el marc del pacte contra la segregació, la planificació i mesures per afrontar aquest proper curs escolar i la situació d’emergència educativa en un context de creixents desigualtats, i no torni a traslladar la responsabilitat als centres educatius i ajuntaments sense acord previ”.
  3. Exigir al Departament d’Educació “el compliment de la Moció 168/XII sobre la situació d’emergència educativa aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya el 18 de juny de 2020, on s’instava al govern a un seguit d’accions, entre les quals, impulsar un pla d’acció contra la bretxa digital a partir de l’inici del proper curs, garantir un accés universal a les activitats de lleure educatiu durant l’estiu, mantenir les targetes moneder que substitueixen les beques menjador durant els mesos d’estiu, garantir la màxima presencialitat en aquest proper curs escolar, iniciar la recuperació de la sisena hora als centres públics durant aquest nou curs, reforçar el programa salut i escola, impulsar un pla contra l’abandonament escolar prematur, o un pla pel foment de l’etapa educativa 0-3 anys, entre d’altres”.
  4. Instar el Departament d’Educació a “incrementar la plantilla de docents de manera extraordinària per reduir la ràtio d’alumnes per aula i garantir que aquestes no superin els 20 infants per grup en l’etapa infantil i primària, i els 30 a secundària, d’acord amb les recomanacions sanitàries; i a prendre les mesures corresponents per assegurar la borsa de personal substitut necessària per garantir la plantilla docent suficient i modificar el règim de substitucions per fer nomenaments diaris”.