El sobiranisme gavanenc celebra la Diada de manera alternativa
El sobiranisme gavanenc celebra la Diada de manera alternativa

Partits, sindicats i entitats locals de caire sobiranista es van aplegar, anit, a la plaça de Josep Tarradellas per commemorar l’anomenada Diada Alternativa a Gavà, un esdeveniment creat al 1992 per ERC per desmarcar-se de l’acte institucional de l’11 de Setembre que organitza l’Ajuntament, amb l’objectiu de reivindicar la independència de Catalunya.

L’acte va estar presentat enguany pel poeta i activista, Joan Albert de La Peña, i va arrencar amb una coreografia a càrrec de Marta Zaera, de l’Aula de Dansa. Tot seguit, i com és tradició, es va fer l’ofrena floral als peus del monument dels Màrtirs del Setge del 1714.

Jesús Camas, de l’ANC, durant el seu parlament

L’ANC va fer una crida a la mobilització. Jesús Camas, coordinador d’aquesta plataforma a Gavà, va assegurar que “cal persistir i, per això, totes les persones convençudes que la independència és el millor camí perquè el nostre poble es pugui desenvolupar amb plenitud ha de sortir al carrer amb determinació per defensar els nostres drets” .

Òmnium Cultural en el moment de l’ofrena floral.

Jordi de Ribó, integrant d’Òmnium Cultural, va refermar “el compromís de l’entitat amb el país i la necessitat de recordar tots aquells màrtirs que, en el seu dia, van lluitar per les llibertats del nostre poble. Enguany, sobretot volem fer constar que cal fer valer la nostra llengua degut als atacs fefaents que pateix. Defensar-la és cosa de tots i en el dia a dia, i això passa per fer-la servir i no canviar-la a la primera”.

Eveli Villuendas, President d’ERC a Gavà, fent el seu discurs

Eveli Villuendas, President d’ERC a Gavà, afirma que “l’independentisme és una lluita per una millor democràcia, justícia social i de respecte als drets” i denuncia als qui “quan els hi convé diuen que Catalunya és Espanya, i sistemàticament s’incompleixen els pressupostos, però a la vegada volen que es deixi de dir rumba catalana perquè asseguren que no s’identifica amb Espanya. Els qui som independentistes i els qui no ho són, però comparteixen els nostres ideals democràtics de llibertat, igualtat i fraternitat, cal que lluitem per la independència com a motor de prosperitat i progrés”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà, durant la seva intervenció.

Des de Junts per Gavà, el seu portaveu, Isidre Casas, també va fer una crida a la mobilització social afirmant que “amb aquest acte volem mostrar el muscle i la força del nostre moviment malgrat que alguns diguin que ens hem desinflat. Cal seguir reivindicant, com diu el president Puigdemont, allò que érem, som i allò que volem ser. Cal defensar la llengua, la cultura i la nació malgrat no tenir estat propi”.