El TSJC responsabilitza Roca mort treballador Gavà per exposició amiant

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la responsabilitat de la multinacional Roca per la mort en 2015 d’un extreballador de la fàbrica de Gavà com a conseqüència d’un mesotelioma pleural causat per l’exposició a l’amiant.

La sentència recull que «en l’àmbit mèdic es ve entenent que la causa principal del mesotelioma és el contacte i la inhalació de la pols d’amiant» que a la fàbrica, on el treballador difunt hi va prestar serveis durant més de 50 anys -de 1965 a 2015- hi va ser ben present. Durant aquest període, la resolució de l’Alt Tribunal català fa constar que Roca va importar amiant entre els anys 1965 i 1970 i que, amb posterioritat, a partir de 1984, va ser autoritzada pel Ministeri d’Economia per produir sabates de fre de ferrocarril. Des d’aquest any i fins a 2001, un any després de la prohibició d’aquesta fibra a territori de la Unió Europea, el material emprat per a la fabricació d’aquestes peces de maquinària produïdes a la factoria del Baix Llobregat va ser «gairebé exclusivament» l’amiant. De fet, ROCA SANITARIO va apurar al màxim les possibilitats de fer servir l’amiant als seus processos productius, doncs «almenys fins al desembre de 2004, per a la fabricació de components d’aixetes, utilitzava juntes d’amiant». És a dir, a la fàbrica de Gavà hi va haver amiant fins quatre anys després de la prohibició a territori comunitari i quan ja havien transcorregut dos anys des que havia expirat la moratòria per a cessar en l’ús de l’amiant que es va concedir a l’Estat espanyol a petició del Govern que en aquell moment presidia José María Aznar.

La resolució ratifica el contingut de la sentència prèvia dictada pel Jutjat Social 32 de Barcelona a instàncies de Col·lectiu Ronda que estableix l’origen laboral de la patologia que va acabar amb la vida de l’extreballador amb el conseqüent increment de la pensió de viduïtat de la parella. Per a Miguel Arenas, advocat de Col·lectiu Ronda, «el fet que el TSJC desestimi el recurs interposat per Roca torna a accentuar l’evidència que a la fàbrica de Gavà es va treballar en contacte amb materials molt perillosos que han afectat la salut i fins i tot s’han emportat la vida de moltes persones. Aquesta sentència aporta llum sobre la presència continuada d’amiant, però aquest no ha estat l’únic perill per a la salut dels treballadors i treballadores de Roca. L’empresa ja ha estat condemnada anteriorment per patologies vinculades a l’exposició a altres agents cancerígens com ara la sílice».

Un cop desestimat el recurs contra la sentència que establia l’origen laboral de la patologia del treballador, la família de la víctima interposarà una nova demanda reclamant una indemnització en concepte de danys i perjudicis. «Evidentment -afirma l’advocat- no hi ha diners al món que puguin compensar la pèrdua d’una parella i un pare i encara menys una mort provocada per l’exposició a un material que ja des de principis del segle XX se sabia de la seva perillositat. A Espanya existia normativa específica respecte a la protecció i les mesures de seguretat en relació al contacte amb la fibra d’amiant des dels anys 40 i, tot i així, cada any moren centenars de persones a tot l’Estat per haver inhalat unes fibres que van aportar beneficis milionaris a les empreses i quantitats immenses de dolor i patiments a les persones que hi treballaven exposades. Reclamar aquestes indemnitzacions no pot redreçar les vides trencades però almenys acaba amb la impunitat de les empreses que es van enriquir a costa de la salut dels seus treballadors»