Els Bombers demanem extremar les precaucions a la llar
Foto: Bombers de la Generalitat

Amb la proximitat de l’hivern, des dels Bombers de la Generalitat volen alguns consells bàsics de prevenció i d’autoprotecció a la població per evitar incendis a la llar.

Conveniència d’instal·lar detectors de fum

Cal pensar que el fum és el principal perill per a les persones en un incendi. Els detectors de fum són dispositius electrònics que en cas que hi hagi fum a la zona on estan instal·lats emeten una alarma acústica que avisa els ocupants de la llar en una etapa molt inicial de l’incendi, fet que permet a la persona actuar per evitar que el foc es desenvolupi. I, si és necessari, evacuar el pis en condicions segures, tancant totes les portes, i avisar els Bombers el més ràpidament possible.  Des de Bombers de la Generalitat han fet aquest vídeo on expliquen com els hem de col·locar perquè siguin eficients, el qual està disponible a l’enllaç: bit.ly/394G6eC

També avisen que, en cas d’incendi, cal tancar portes i finestres i no sortir a l’escala. El més segur, quan l’incendi és en un pis de les plantes inferior, és quedar-se a casa i no obrir la porta.  En cas de tenir l’incendi a casa, també és molt important tancar portes i finestres i confinar l’incendi en una habitació, cuina o menjador. Així, evitarem que el foc i el fum es propaguin lliurement.

El 2020 en xifres

Fins a 30 de novembre d’enguany, els Bombers han treballat en 3.710 serveis per incendis en edificis. Amb l’arribada del fred, òbviament treballen en més incendis a la llar; el passat mes de novembre en varen sufocar 349

Val a dir, que un 20% dels incendis que afecten edificis tenen l’origen en xemeneies o altres sistemes de calefacció. És per això que també vole posar èmfasi en la importància de fer una bona instal·lació i revisions per part de professionals, i netejar, mantenir i fer un bon ús de les llars de foc per evitar incendis. Prendre mesures preventives, com ara allunyar materials inflamables (roba, plàstics, fustes, cartró…), col·locar una pantalla mataguspires, si no apaguem la xemeneia quan marxem de casa, o tenir ventilació a l’estança, poden evitar ensurts.