Els efectes del canvi climàtic a Gavà
La regressió de la platja és un dels efectes. Foto: Xavi Cabo

La Unió Muntanyenca Eramprunyà posa en marxa la Taula pel Clima de Gavà amb un seguit de presentacions i activitats a través de les quals es reflexionarà sobre quins seran els efectes d’aquest fenomen en el nostre entorn en els propers 30 anys.

La primera proposta és un seminari col·loqui a la seu social de la UME, (carrer Savador Lluc, 6) aquest dimecres, 15 de desembre, a partir de les 19 hores que conduirà el geograf, climatòleg i meteoròleg de TV3, Nestor Gómez.

Projeccions del Servei Meteorològic de Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha presentat un estudi que assenyala que Catalunya podria tenir un mes més d’estiu el 2050. Les projeccions indiquen que la temperatura pujarà fins a tres graus de mitjana al territori, que abundaran els períodes de sequera en augmentar els dies sense pluja, i que la tardor, cada vegada més càlida, quedarà eclipsada per l’estiu.

L’estudi destaca que hi haurà més dies de calor (igual o per sobre de 30 graus) i tòrrids (igual o superiors a 35 graus) l’any que en el període 1971-2000. L’escenari més plausible és que hi hagi entre 27 i 29 dies de calor més el 2050, encara que els responsables de l’estudi han avisat que en un escenari pessimista podrien ser 60 dies més.

A més de la temperatura, el clima també variarà pel que fa a les pluges. Les prediccions en precipitacions són més incertes, però la disminució se situa entre un 5% i un 10%, i superaria el 40% en els mesos d’estiu. Els responsables del Meteocat també han explicat que la disminució de la pluja propiciarà més períodes de sequera: l’indicador de les ratxes seques (dies seguits en què no plou) augmentarà entre un i tres dies, encara que en zones com Lleida o les Terres de l’Ebre podrien ser 10 dies més sense ploure.