Els infants faran cagar el tió
Els infants faran cagar el tió

Un any més la ciutat farà cagar el Tió. La cita serà aquest dissabte, 24 de desembre, a partir de les 11.00 hores, al parc de la Torre Lluc. L’activitat, adreçada als més petits està organitzada per l’Ajuntament de Gavà amb les entitats de lleure del municipi. Durant el matí els menuts també podran gaudir de diverses activitats i tallers amb la col·laboració dels esplais El Mamut, l’Amistat, l’Agrupament Escola i Guia Roc del Migdia i els joves del curs de monitors del Tresca Jove.

Tradició catalana

Fer cagar el tió és una tradició pròpia de Catalunya que també comparteixen alguns pobles de l’Aragó i que deixa força parades les persones que són de fora. Un tros de fusta que menja, que beu i que el dia de Nadal caga torrons, cava i, avui en dia, figuretes de xocolata, llaminadures i joguines. Els experts apunten que es tracta d’un costum molt antic, que ha evolucionat molt, però que pot tenir l’origen en les tradicions precristianes.

Amb el cristianisme desapareix el culte als avantpassats, la tradició evoluciona i el tió es converteix en una festa infantil del dia de Nadal. Fins fa pocs anys, però, el tió encara es cremava de Nadal a Cap d’Any i la cendra es llançava al camp.