Els opositors al Pla de Ponent portaran el projecte als tribunals
Els opositors al Pla de Ponent portaran el projecte als tribunals

La Plataforma Aturem el Pla de Ponent- Salvem el Calamot ha anunciat que preparen una demanda contenciosa-administrativa, a través d’Ecologistes en Acció ,per evitar que tiri endavant el projecte urbanístic, tant sobre les obres en actual execució com la resta de les planejades. Segons un dels portaveus d’aquest col·lectiu, Jaume Grau, “s’han detectat diverses irregularitats normatives que podrien ser suficients per a portar-lo als tribunals i, si la justícia així ho estimés, quedar anul·lat de ple dret”

Les irregularitats, segons Grau, “tenen a veure amb l’absència d’avaluació de l’impacte del Pla sobre els espais naturals protegits per la normativa comunitària (Directiva Hàbitats), i sobre les espècies protegides que s’hi troben. A més, el projecte estaria insuficientment justificat des d’un punt de vista urbanístic i podria tenir carències importants en matèria d’aigües (garantia d’abastament i de depuració), entre d’altres irregularitats”.

Ecologistes en Acció recorda que, a més, “l’execució del Pla de Ponent tindria una repercussió greu sobre el canvi climàtic, en provocar l’emissió d’un mínim de 500.000 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa inacceptable en un escenari d’emergència ecològica. I afectaria greument la connectivitat ecològica, perjudicant la conservació de la biodiversitat catalana”.

Segons Jaume Grau “és cert que aquest Pla es va aprovar abans de la Llei catalana de Canvi climàtic i la Llei espanyola del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, però les crisis ecològiques globals actuals són la major amenaça per a la humanitat i resulta totalment irresponsable seguir endavant amb un pla amb conseqüències tant negatives com aquest. Si s’hagués d’aprovar avui amb la legislació actual, seria totalment inviable. Per tant, el més sensat és que les administracions, l’Ajuntament de Gavà el primer, tramitin una modificació urbanística per a desclassificar tot el sector com a urbanitzable”

Per tot plegat, els ecologistes anuncien “una resposta contundent contra aquesta aberració urbanística, en tots els fronts: mobilització ciutadana al carrer i acció contundent als jutjats”, i acusen l’actual Alcaldessa, Raquel Sánchez, de “plegar-se als interessos d’un fons voltor especulatiu com és el fons Kronos, amb seu a Luxemburg, actual propietari de la majoria dels terrenys”.