Les coques amb més sortida són les tradicionals de brioix amb crema

El Gremi de Pastisseria de Barcelona afronta amb molt bones perspectives la Nit de Sant Joan. Segons les seves previsions, esperen vendre més de 1,8 milions de coques artesanes en tota Catalunya, superant les xifres que van aconseguir en l’última revetlla prepandèmica, la de 2019. El gremi diu que “hi ha moltes ganes de celebrar i això sumat a un pont llarg, molt bon temps i l’arribada de turistes fa preveure un Sant Joan de rècord”.

Aquest 23 de juny serà el primer Sant Joan des de 2020 sense restriccions. Veient que celebracions prèvies, com a Setmana Santa i la mona de Pasqua i Nadal i el tortell de reis, han anat molt bé, el gremi espera mantenir la tendència. Fa un any, es van marcar com a fita acostar-se a la xifra de l’últim Sant Joan prepandèmic, però, en cap cas, superar-lo. I, fa dos anys, la revetlla va arribar just després del primer confinament, amb moltes limitacions.

Enguany també preveuen que tornin a servir-se coques de major grandària, les de mig quilo i d’un quilo, per la possibilitat de reunir-se grups més nombrosos.

El Gremi reivindica les coques artesanes perquè tot i admetre que no poden competir “amb els preus de les coques industrials” asseguren que “el valor de les coques de pastisseria és l’elaboració artesanal, la matèria primera de qualitat –farina, mantega, llet, ous i sucre-, les fermentacions llargues i l’absència de conservants, fet que provoca que s’hagin de consumir en dos o tres dies”.

Les més demanades

El gremi confirma que les coques amb més sortida són les tradicionals de brioix amb crema per sobre i les farcides de nata, trufa o crema. Les menys demandades, sobretot pel jovent, solen ser les coques amb fruita confitada. Però les tradicions també donen peu a innovar i proposar novetats que puguin satisfer els nous hàbits de consum i, en aquest aspecte, hi ha fleques que oferiran coques com ara la Lemon Pie de llimona i merengue o la Mediterrània de crema i maduixes per sobre