Els pastissers preveuen bones vendes de panellets
Els panellets de pinyos segueixen essent els preferits.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula increment del 5% de les vendes de panellets. Unes xifres que es deurien al fet que divendres serà festiu, i això farà que es consumeixi aquest dolç al llarg de tot el pont.

D’altra banda, tot i l’aparició de noves tendències, el panellet de pinyons es mantindrà com el rei indiscutible, sent el preferit amb diferència per sobre de qualsevol altre, segons ha anunciat el gremi. Altres clàssics que es compren any rere any són els panellets d’ametlla, de coco, cafè, xocolata blanca o negra, els de castanya, els de crema catalana, o fins i tot el de de nabius deshidratats.

Els pastissers artesans encaren amb optimisme les vendes de panellets i, malgrat l’increment de preus previst, esperen mantenir o superar les bones xifres de l’any passat. Així, si bé el quilo de panellets variats rondarà entre els 42 i els 45 euros, l’encariment dels pinyons de Castella –que han arribat a 63 euros el quilo- encarirà aquesta especialitat fins la forquilla d’entre 52 i 60 euros el quilo. Malgrat això, els pinyons continuen manant a les pastisseries artesanals i suposen la meitat de la producció total.

Panellets de xocolata.

Origen del panellet

Encara que hi segueix havent incertesa sobre l’inventor del panellet, tot sembla indicar que el seu origen es troba en els antics cultes funeraris. Era en aquest tipus d’esdeveniments on es portaven panets petits com a ofrena a l’església o a les tombes dels difunts. D’altra banda, també es creu que van a ser els àrabs els qui van crear aquesta tradició pel seu tipus de massa, però els primers indicis que es tenen sobre els panellets són de finals del segle XVIII. En un principi, eren elaboracions que es feien a les masies després de la recol·lecció de la fruita seca. Però aquests dolços van anar evolucionant i més tard, es podien adquirir per Tots Sants i després de celebracions religioses, passant a ser considerat un aliment beneït.