preus
Parada de la Carnisseria Sergio a MercaGavà

Els preus dels aliments frescos pugen. És un dels motius pels quals la inflació interanual s’ha enfilat aquest març fins el 9,8%, una dada que no es registrava (atenció!) des del maig de 1985. No és l’únic causant, però n’és un dels més importants.

A MercaGavà han notat aquest augment en els preus en gairebé tots els sectors de l’alimentació, des de la carn fins el peix passant per les fruites, verdures i hortalisses. L’augment dels preus de compra dels productes ha obligat als comerciants a traslladar en major o menor mesura aquest augment al preu de venda, tot i que aquesta pujada de preus no ha estat generalitzada, com veurem a continuació.

Per exemple, si parlem de carn, Sergio Esparza, de Carnisseria Sergio, ens ha explicat que “el gènere ha pujat de preu degut una mica a una combinació de diferents factors com ara el preu de la benzina o de la llum”. Sergio creu que “el client no ha de pagar les pujades del preu del transport, i estem fent un esforç, tant nosaltres com la resta de companys del sector, per ajustar els preus al màxim dins del possible”.

Sergio és de l’opinió que “no es pot apujar molt el preu en el producte fresc”, i ens aclareix que, en el seu cas, “hem fet pujades entorn als 50 o 60 cèntims, com a molt un euro, i fins i tot en alguns articles pràcticament no hem apujat preus”. I això tenint en compte que “a nosaltres ens han pujat gairebé tots els tipus de carn, el que passa és que nosaltres comprem la canal sencera per elaborar aquí tot el que venem, i això ens ha permès també moderar molt la pujada de preus”.

Sergio ens assegura, i aquesta és una constant amb tothom que hem parlat avui, que “estem fent un esforç per tal que la pujada de preu sigui la mínima possible, però sí que és veritat que hem arribat a un punt en el que s’han de pujar preus perquè en cas contrari no podríem treballar”.

preus
Parada de la Xarcuteria i Carnisseria Delgado

Goretti Castellví, encarregada de xarcuteria a Xarcuteria i Carnisseria Delgado, s’ha manifestat en una línia semblant: “Des de que va començar la vaga de transportistes, i després amb la pujada de preus de carburants, ens han pujat els preus del gènere i, lamentablement, a data d’avui segueixen pujant”. Castellví matisa que a la carn fresca “els preus es mantenen i, si han pujat, ha estat poc”, “sí que s’ha notat pujada en els embotits, els formatges i el pernil”.

Respecte als preus de venda, “hem intentat mantenir-los tot el possible, però al gènere que ens ha pujat molt sí que hem hagut de tocar els preus, en alguns casos fins a un parell d’euros, però també és veritat que en casos en els que a nosaltres ens han apujat els preus 20 cèntims això no ho hem traslladat al preu de venda final”.

preus
Parada de Fruiteria l’Amanida

Pel que fa a les fruites, les verdures i les hortalisses, els preus s’han moderat una mica més. Al menys això és el que ens ha explicat Carmen Álvarez, encarregada de Fruiteria l’Amanida: “L’únic que ens ha pujat de preu són algunes verdures, com ara el carbassó i el pebrot verd, que venien d’Almeria, i les pastanagues que venien de Cadis, llocs on no deixaven passar els camions, així que en baixar la quantitat disponible van apujar preus. Però la resta de verdures i les fruites no se’ns han apujat de preu i tot està igual que estava abans”.

preus
Parada de Peix i Marisc Xavi i Jaume

Per últim, el cas del peix és una mica particular i diferenciat de la resta del cistell de l’alimentació. Yolanda Ceballos, de Peix i Marisc Xavi i Jaume, ens ha explicat aquesta peculiaritat: “Algun gènere sí que ens ha pujat de preu però això no té a veure únicament amb la vaga de transportistes o la pujada de preu de la benzina, sinó que en el nostre cas també està relacionat amb el temporal marítim que s’està vivint des de fa unes setmanes”.

Així doncs, per exemple “el salmó fa dues setmanes que està pujant de preu, i en aquest cas concret la pujada no té res a veure amb el temporal, però el seitó havia pujat a causa tant del temporal com de la vaga de transportistes, tot i que ara ja ha baixat”. De totes maneres, Ceballos ens assegura que “hi ha molts productes que segueixen estant al mateix preu com ara el calamar, el musclo o les cloïsses”.