Els temporals de Setmana Santa sacsegen les platges metropolitanes
Platja de Gavà durant el darrer temporal ( foto: Xavi Cabo)

La borrasca Nelson ha provocat una Setmana Santa complicada a les platges metropolitanes, amb onatge constant de tres metres d’alçada, ones que han arribat als cinc metres i vents persistents del sud-oest. Moltes platges del litoral metropolità sud han quedat completament inundades. Daniel Palacios, cap del Servei de Platges de l’AMB diu que “hem detectat un increment de temporals de sud-oest, que fa anys eren menys freqüents al litoral metropolità. Aquesta configuració impacta molt més a les platges perquè la seva morfologia està habituada a un clima marítim de règims de llevant. Enguany, no s’ha produït cap temporal de component est i les situacions de garbí han estat continuades durant tot l’hivern, des del novembre fins ara”. “La novetat que hem constatat és un increment de la regressió amb onatge continuat de garbí d’un o dos metres d’alçada, el qual erosiona molt més les platges”, afirma.

L’AMB ha estat treballant contínuament aquests dies amb una triple missió: vetllar per la seguretat dels usuaris en aquests espais públics, salvaguardar-hi el màxim d’equipaments i restablir-hi la normalitat en la mesura del possible, dins del context de regressió extrema de les platges.

Les tasques que s’hi han portat a terme són les següents:

  • Obertura de rases abans de les precipitacions, per tal de canalitzar l’aigua de les rieres cap al Mediterrani i evitar la inundació de l’esplanada sorrenca.
  • Retirada del mobiliari més pròxim a la primera línia de costa
  • Monitorització de les incidències de l’onatge sobre els equipaments i el mobiliari.
  • Abalisament dels elements o mobiliari fix malmès per l’onatge, com les passeres d’accés o les dutxes.
  • Recuperació d’elements desplaçats, com les passeres d’accés.
  • Reubicació de més de 300 metres de passeres, un pal de megafonia i pals de bandera.
  • Restauració de 600 metres de tancaments de zones dunars.

L’AMB ha demanat una reunió urgent amb el Ministeri per a la Transició Ecològica per abordar aquesta situació d’emergència al litoral metropolità, tal i com ja ha reclamat en altres ocasions.

Daniel Palacios, cap del Servei de Platges de l’AMB, destaca que “les platges han patit molt perquè ja es troben en un estat de feblesa i fragilitat molt important. Les afectacions dels temporals cada vegada són més grans per la vulnerabilitat estructural d’aquests espais”.