sequera

El grup municipal d’En Comú Podem ha reaccionat a la situació de sequera que patim a Catalunya amb una sèrie de propostes que, segons diuen, poden ajudar a pal·liar els efectes de la manca d’aigua. El portaveu de la formació, Miguel Herrera, ha assegurat que “la sequera que patim no és una situació excepcional, puntual, sinó que és conseqüència directa de l’acció de l’ésser humà i de la crisi climàtica”. Davant d’això, “el consum d’aigua no pot continuar creixent com si fos un bé infinit que es pot fabricar en funció de les necessitats dels grans negocis, assecant rius, aqüífers o degradant ecosistemes”. Per tant, des d’ECP creuen que és necessari conservar el patrimoni natural i la biodiversitat del país, protegint els entorns naturals.

La formació morada assegura que la fase d’emergència actual provocada per la sequera ha comportat restriccions importants del consum d’aigua, però que no hi ha hagut el mateix nivell d’exigència en altres sectors econòmics, com el turisme. Herrera afirma que “és injust que només s’hagi d’esforçar la població. Els esforços i els compromisos en la lluita contra la sequera han de ser equitatius i compartits pel conjunt de la societat i pels diferents sectors econòmics”.

Per tot això, En Comú Podem Gavà formula diverses propostes a escala municipal:

1- La millora de les infraestructures hídriques locals, per garantir el proveïment d’aigua al conjunt del territori, la màxima eficiència de les xarxes, i estendre l’aprofitament de l’ús d’aigües regenerades.

2- Establir una taula de diàleg amb el sector turístic on s’acordin, d’una banda, les restriccions del consum d’aigua i transparència per conèixer el consum dels establiments hotelers. De l’altra, volen que s’estableixin certificats d’eficiència hídrica del sector turístic que fomentin mesures concretes, com la instal·lació de dipòsits pluvials, la reutilització d’aigües grises, la prohibició d’omplir banyeres i jacuzzis, la instal·lació de dutxes amb polsador i temporitzadors, com s’ha fet als centres esportius.

3- Modificar la normativa que correspongui a fi de limitar o suspendre la implantació d’activitats turístiques que suposin un consum d’aigua que faci inviable les necessitats hídriques del sector primari i de l’industrial.