En marxa el pla metropolità de rehabilitació energètica
L’AMB ha acollit la signatura del conveni (FOTO: Albert Canalejo / AMB)

L’AMB ha acollit la signatura d’un conveni entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), la Conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya i el Consorci Metropolità d’Habitatge (CMH), per formalitzar la transferència de recursos provinents dels fons europeus Next Generation destinats a projectes de rehabilitació energètica en el parc d’habitatge metropolità.

Els 15,8 milions d’euros que sumen els dos acords signats completen la disponibilitat per part del CMH dels 37 milions d’euros corresponents a la primera anualitat (2022) del Pla. Així, la rúbrica permetrà començar immediatament les obres de rehabilitació.

La primera actuació tindrà lloc en una finca formada per 104 habitatges situada al barri de Sant Ildefons, a Cornellà de Llobregat i en els propers dies es validaran 31 sol·licituds més per rehabilitar 585 habitatges, amb una subvenció pública de 3,2 milions d’euros i una inversió total de 7,2 milions. Aquests edificis estan situats als municipis de Badalona, Barberà del Vallès, Begues, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Montgat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. Addicionalment, s’estan completant més de 300 expedients més, que es resoldran en les properes setmanes.

De cara al 2023 està prevista l’aportació de 47 milions d’euros més, la transferència dels quals s’assegurarà amb la signatura d’acords posteriors.

(FOTO: Albert Canalejo / AMB)

Inversió i abast de la convocatòria

La convocatòria té una dotació de 102 milions d’euros per al període 2022-2026, que converteixen aquesta iniciativa en la principal acció de renovació del parc d’habitatges duta a terme fins ara a l’àrea metropolitana de Barcelona.

El Pla preveu rehabilitar 13.650 habitatges entre 2022 i 2026, que unes 35.000 persones se’n puguin beneficiar i que generin 4.000 llocs de treball directes.

Objectius

  • Incrementar la seguretat, l’estalvi energètic i el confort dels habitatges.
  • Potenciar la lluita contra l’emergència climàtica a través de la millora de l’eficiència energètica dels edificis.
  • Millorar la integració urbana i reduir les desigualtats socials dels barris més vulnerables.
  • Fomentar la revitalització econòmica d’un sector amb fort potencial de creixement.