L'Ajuntament impulsa el projecte de dinamització que es fa en coordinació amb la Policia Municipal
L'Ajuntament impulsa el projecte de dinamització que es fa en coordinació amb la Policia Municipal

A partir d’aquest divendres 3 tècnics dinamitzadors de l’espai públic desenvoluparan amb els i les joves de la ciutat una “funció social, mediadora i pedagoga” per tal d’aconseguir que el seu oci nocturn sigui responsable i segur. La feina la duran a terme durant tots els caps de setmana, des d’ara i fins al desembre en horari de 19 a 2.

Aquest matí l’alcaldessa, Raquel Sánchez i el tinent d’alcalde d’Igualtat, Esport i Joventut, Èric Plaza, han presentat el projecte impulsat per l’Ajuntament amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona en un acte en què hi eren presents els 3 dinamitzadors i la coordinadora del servei així com responsables de la Policia Municipal.

Amb la posada en marxa d’aquest servei es pretén, explica la coordinadora, Aida Marzo, “poder conèixer als joves, poder parlar amb ells , veure quines alternatives d’oci nocturn els podem oferir des del municipi i veure quines inquietuds tenen”.

I d’aquesta manera poder evitar situacions protagonitzades pel jovent en la via pública que provoquen malestar en la ciutadania como poden ser un augment de la brutícia, el no compliment de mesures de prevenció pel contagi del Covid19 i el augment en alguns casos i zones concretes de grups de joves que realitzen botellon, que està prohibit, un fet que provoca que hi hagi hagut un increment de les denúncies per consum a l’espai públic.

“Fa uns mesos que van començar amb aquesta campanya, sobretot d’intentar fer pedagogia entre els més i les més joves de la nostra ciutat, animat-los a buscar alternatives d’oci que siguin saludables” ha explicat l’alcaldessa durant la presentació. Raquel Sánchez ha afegit :”Ara que estem en una segona onada de la pandèmia de la COVID-19 volem treballar amb grups de joves per tal que busquin noves formes d’oci que n’hi han i recordar-los que s’ha de ser responsable alhora de complir totes les normes de salut i de seguretat”. L’alcaldessa ha desitjat molta sorts als 3 dinamitzadors i ha manifestat que “esperem que el projecte funcioni i puguem, a partir d’aquí, trobar alternatives d’oci nocturn per als joves no només per a aquest moment que estem vivim sinó també per a més endavant”.

El treball de dinamització

En concret les funcions dels educadors i educadores durant els mesos d’octubre, novembre i desembre, a les nits de cap de setmana i alguna tarda amb el jovent de Gavà son: Fer un anàlisi i identificar els llocs i punts de trobada dels i les joves. Realitzar un treball de camp amb un informe per identificar les necessitats i dificultats dels i les joves. Analitzar i detectar possibles situacions de risc entre els i les joves, com consums desmesurats o possibles agressions sexistes. Sensibilitzar als i les joves envers l’ús de l’espai públic, minimitzant l’impacte de la seva socialització en aquest. Projectar un programa d’oci nocturn alternatiu, si s’escau, que permeti canviar actituds i hàbits en els i les joves, Projectar espais de socialització segurs per les necessitats dels i les joves. Coordinació amb l’Espai Jove La Casa Gran per l’elaboració d’aquest anàlisi i projecte.

Tota aquesta intervenció, es realitzaria amb coordinació amb la policia, per si és necessària la intervenció dels agents en situacions de risc detectades. Els i les educadores no exerciran sancions.

L’equip d’educadors

L’Ajuntament ha contractat a la cooperativa Ètic Habitat SCCL i l esperones que hi treballaran son: LOLA MARTINEZ CUETO: Antropòloga amb una llarga experiència en l’àmbit socioeducatiu, mediació de conflictes i treball comunitari, amb joves i adults. Actualment és dinamitzadora comunitària al barri Ausiàs March i professora a l’Institut Bruguers fent l’assignatura de Interculturalitat. VALERIA GARCIA ROMERO: Treballadora social i integradora social, amb experiència en projectes amb persones vulnerables i dinamització d’activitats juvenils. Actualment és dinamitzadora comunitària al barri Ausiàs March. JOSEP DELALE SOLER: Pedagog amb experiència en disseny i dinamització de sessions i activitats educatives amb joves. Ciutadà de Gavà amb coneixement de la xarxa social i de serveis municipals. AIDA MARZO: Coordinadora del servei, psicòloga i mediadora, amb experiència en serveis de convivència veïnal i resolució de conflictes.

L’equip d’educadors portarà un mòbil de referència 601639673