Ecologistes en Acció-Les Agulles reclamen la protecció dels Joncs i La Marinada. A a imatge el seu portaveu, Jaume Grau valora la sentència del TSJC
Ecologistes en Acció-Les Agulles reclamen la protecció dels Joncs i La Marinada. A a imatge el seu portaveu, Jaume Grau valora la sentència del TSJC

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar nul de ple dret el PDU dels Àmbits d’Activitat Econòmica del Delta del Llobregat fa uns dies. Les reaccions dels diferents col·lectius i plataformes ciutadanes i ecologistes del Baix Llobregat ha estat de satisfacció: “Recentment s’ha conegut la sentencia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en què s’anul·la el Pla Urbanístic del Delta del Llobregat, un Pla Director aprovat per la Generalitat el 2015 que ja el 2014 des de moviments ecologistes vam denunciar, fer al·legacions considerant, igual que avui en dia, que no s’ajusta a les necessitats del territori”, explica als mitjans de comunicació municipal el portaveu d’Ecologistes en Acció-Les Agulles, Jaume Grau. Grau assegura que aquest és “un Pla que segueix sent desarrollista que busca el creixement pel creixement, que no té en compte que hi ha molts sector industrials ja buits i que poden acollir noves activitats econòmiques sense haver d’hipotecar encara més els pocs terrenys agrícoles i forestals que ens queden i que per tant aquesta sentencia ens dona d’alguna forma la raó en el sentit que no s’han fet les coses bé des d’un punt de vista urbanístic”.

El pla tenia prevista la construcció d’infraestructures d’usos industrials i d’oficines en sis àrees diferents dels municipis de Gavà, Viladecans i Sant Boi de Llobregat, algunes d’elles classificades com a terrenys agrícoles: Els Joncs i La Marinada (Gavà), Can Sabadell i Sarral Llarg (Viladecans), Llevant i Antic Hiper (Sant Boi)

Ecologistes en Acció-Les Agulles reclamen la protecció dels Joncs i La Marinada per tal de preserva els valors naturals i agrícoles que queden a la ciutat. “No acceptem i no creiem que apostar per més sectors industrials i residencials quan sabem la crisi ecològica i la crisi climàtica en la que estem sigui aposta de futur. Tot al contrari pensem que és una hipoteca per les generacions presents i futures”.

Per motius com aquest, els col·lectius ecologistes,, informa Jaume Grau “esperem que ni l’Ajuntament de Gavà, ni el de Viladecans, ni de Sant Boi, ni tampoc la Generalitat de Catalunya recorrin la sentencia sinó que la acatin i adoptin una altra orientació per un urbanisme metropolità que tothom ha reconeix i accepta que s’ha passat de frenada, s’ha passat de ratlla a l’hora de destruir territori i d’apostar només pel creixement sense recordar que la qualitat de vida també passa per preservar espais oberts, espais naturals, espais agrícoles productius i que es una font d’ocupació i de qualitat ambiental i de qualitat de la vida de la ciutadania”.

Els ecologistes també confien que “hi hagi una reorientació d’aquesta aposta urbanística, que en tot cas la AMB tingui una visió de mires més enllà del localisme, una visió més del conjunt del territori metropolita, una de les àrees metropolitanes més denses d’Europa que ha de conservar allò que ens queda, no seguir creixent”, assegura Grau qui considera que “hi ha alternatives per fer habitatge assequible, hi ha d’haver inversions per aquest habitatge assequible però que passa per posar en el mercat els pisos buits i per fer una xarxa d’habitatges de lloguer que passi sobre tot per recuperar aquest mercat que avui és un mercat especulatiu. Creiem que això es possible compatibilitzar-lo amb la preservació de l’entorn natural”.