Entitats locals a la Diada 2018
Els participants van dibuixar un gran llaç groc i els castellers van fer un pilar.

Diverses entitats locals han volgut sumar-se, aquest 10 de setembre, a la celebració de la Diada Alternativa a Gavà tot defensant “la República Catalana” i “la fi de la repressió”.

En l’acte, on com és tradició, es van fer diferents ofrenes florals davant el monument dels Màrtirs del 1714, a la plaça de Josep Tarradellas, i també es van llegir diversos manifestos.

Unió de Pagesos va expressar “el suport als exiliats i empresonats” i “la lluita per construir, de manera pacífica, la República, un camí llarg i ple d’entrebancs als quals els pagesos n’estem acostumats amb el boicot que Espanya fa dels nostres productes i que ja va començar fa 10 anys amb els vins i caves. Va ser difícil, però ara podem dir que ens ha anat bé perquè hem cercat alternatives d’exportació i ens hem independitzat econòmicament. El nou país ha de tenir sobirania alimentària”

L’AAVV del barri del Centre va recordar “els empresonats i exiliats per haver defensat els drets i llibertats” i els va fer saber que no estan “sols”.

Els Castellers de Gavà van comparar la construcció del nou país amb els castells i amb “la tenacitat necessària per caure i aixecar-se i no deixar-ho d’intentar”. També van expressar el desig de “ser cada vegada més, perquè cal que tots fem pinya per assolir la independència”.

Els Grallers de la Font Groga, la Mata de Jonc i La Companyia General del Foc també van fer ofrena i, aquests darrers van aprofitar per defensar la seva tasca de “difusió de la cultura popular catalana per fer país”.

Jordi Vilajoan, president de l’UME, després de recordar que segueixen amb la tradició de plantar la senyera al turó del Calamot, va expressar “ràbia pels injustament empresonats i exiliats” i en va exigir el seu “immediat alliberament”.

Tot seguit, va ser el torn de les entitats que integren la societat civil sobiranista a la qual, aquest 2018, s’ha sumat el CDR de Gavà. Aquest col·lectiu va convidar tothom a interpretar la melodia del Indignats dels Miserables i a participar, aquest Onze de Setembre, a un dinar de carmanyola a la Torre Lluch i a la manifestació a Barcelona.

En el cas de l’Assemblea Nacional Catalana, el seu representant, Jordi Solé, recordava que “el monument als Màrtirs del Setge del 1714 és l’expressió de la voluntat de la defensa de la veritable sobirania de Catalunya, una voluntat que neix de la convicció de la plena capacitat de decidir el nostre futur com a poble per poder fer efectius els nostres drets individuals. No defallirem. Sortirem al carrer tantes vegades com calgui, però exigim que, des dels lideratges polítics, impulsin una estratègia unitària, perquè junts som més forts”.

Des d’Òmnium Cultural, Jordi Ribó, va llegir alguns fragments de la carta adreçada als socis, escrita des de la presó dels Lledoners per Jordi Cuixart el passat 7 de setembre, on diu que “la Diada serà excepcional” i que “malgrat la repressió, no podem oblidar que és el punt de trobada de tots els demòcrates de Catalunya, convençuts que mai no abandonarem la bandera del diàleg ni la defensa sense complexos de la voluntat dels seus ciutadans”. Cuixart afirma que aquests darrers anys “Catalunya ha rebut més d’un milió de nous conciutadans, amb qui, hem après a continuar essent ‘aquesta societat oberta, diversa i inclusiva que reconeix el fet migratori com un tret identitari”.

Al final de l’acte, amb cartolines i tires de plàstic, els participants es van col·locar configurant un gran llaç groc, al mig del qual els Castellers de Gavà van aixecar un pilar de 4.