Erasmus
Gemma Badia ha rebut a estudiants i professors a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Gavà

18 joves europeus passen aquests dies una setmana a Gavà en el marc d’un intercanvi d’Erasmus. Es tracta de joves de cicle superior d’entre 11 i 14 anys provinents de tres centres educatius: un de Croàcia, un altre de Grècia, i un d’Itàlia. Els alumnes faran sortides i excursions com, per exemple, al CRAM o a Catalunya en Miniatura.

Àlex Camacho i Sonia del Río han estat els coordinadors del projecte Erasmus al Jacme March. Camacho destaca que el projecte vol “compartir coneixements i experiències amb altres països d’Europa, i en el nostre cas la idea era treballar la cura del medi ambient, l’ecologisme, i aspectes relacionats amb la natura i la solidaritat com ara les minories ètniques”. El Jacme March va ser el proposant d’aquest tema, i s’hi van afegir els tres centres amb els que finalment s’ha fet l’intercanvi Erasmus.

L’escola s’ha implicat en aquest projecte Erasmus sense cap mena de dubte perquè, tal i com destaca Del Río, “els objectius i els beneficis són tan nombrosos que van més enllà d’una simple mobilitat, i passen per compartir, per obrir la ment a veure altres maneres de fer a les escoles on viatgem, i això fa referència tant als alumnes com fins i tot als mestres que hi anem”. Camacho afegeix que “l’excusa podria ser la pràctica de l’anglès, però també serveix per compartir experiències i cultura, i per exemple en aquest sentit hem pogut constatar que hi ha moltes diferències d’un país a un altre en aspectes organitzatius de les escoles”.

L’estada a casa d’alumnes del propi Jacme March formava part originalment d’aquest intercanvi Erasmus, però la Covid ha alterat els plans: “Aquest any ho hem reduït i l’estada amb les famílies es redueix a unes hores a les tardes, però després fan nit en hotels amb els seus mestres, no fan vida amb les famílies perquè amb el tema Covid era un assumpte molt complicat”, ens explica Del Río. Camacho afegeix que, a més, la zona de Croàcia d’on venen els alumnes “va ser de les primeres on va esclatar la pandèmia a Europa, i certament les famílies tenien por que els seus fills compartissin espais a llocs tancats, sense ventilació, i amb gent que no coneixen realment, així que finalment vam optar per aquesta solució que no trenca del tot la convivència però que és respectuosa amb el desig de les famílies”.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, ha posat en valor aquest projecte d’Erasmus que “el Jacme March porta ja vuit anys fent”. Badia ha rebut aquest migdia a alumnes i professors a l’Ajuntament per tal de donar oficialment la benvinguda a tothom a la nostra ciutat.

L’alcaldessa ha qualificat aquesta com “una experiència molt positiva i innovadora no només pels alumnes que venen d’altres països, sinó també pels de Gavà que després van allà”. Badia a més ha destacat que “a aquests alumnes se’ls dóna l’oportunitat de poder sortir i veure món, d’agafar noves experiències, de poder conèixer altres cultures, que és en definitiva el que pretén un Erasmus, obrir la ment de l’alumne i que es pugui enriquir amb tota la informació que li aporta aquesta experiència”.

Badia ha recomanat als joves que “aprofitin aquests dies per veure tot el que puguin, per poder observar i aprendre, i que es mengin experiències, perquè penso que aquest és justament l’objectiu, enriquir-se i compartir aquest tipus de projectes que penso que són molt positius i que s’han de fomentar”.