Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Gavà alerta sobre la situació de sequera a Catalunya. Els republicans recorden que, ara mateix, les reserves d’aigua de les conques internes de Catalunya estan al 26% i, “segons en quina zona concreta (com en la que està inclosa Gavà), ja estan per sota del 25% i, per tant, s’està en situació d’excepcionalitat (la 2a pitjor situació) i, si segueix tot com fins ara, és possible que, com a molt passat l’estiu, s’entri en situació d’emergència”.

Esquerra destaca que, “de moment, en l’escenari d’excepcionalitat en que ens trobem no hi ha restriccions directes per l’aigua de boca, però sí per altres activitats com les agrícoles o industrials”. A més, “es limita molt l’ús d’aigua pel reg de parcs i jardins (tan sols per garantir la supervivència de les plantes) i es prohibeix l’ús d’aigua potable per la neteja de la via pública o per omplir les piscines. En general, es limita els consum d’aigua a 230 litres per habitant i dia”.

“És una situació ja força greu”, segons ERC, i “tota la ciutadania i les administracions n’han de ser conscients i fer tot el possible per aplicar aquelles mesures que permetin retardar el màxim possible que s’entri en una situació d’emergència per sequera”. La formació destaca que, en aquesta fase d’emergència, “les limitacions als usos d’aigua són encara més estrictes i poden comportar, fins i tot, suspensió temporal de l’abastament d’aigua a les llars”.

Davant aquesta situació tant greu, “més tenint en compte que s’hi suma l’alt perill d’incendis també per causa de la situació de sequera”, Esquerra té clar que “cal que les administracions, independentment del color polític de cadascuna, s’oblidin que d’aquí poc més d’un mes hi ha eleccions municipals i emprenguin les mesures que toquen”. Lamenten, però, que “malauradament un 30% de municipis (uns 200) de les conques internes no compleixen el límit esmentant abans de 230 litres per habitant i dia, i si no es compleixen és possible que s’entri en situació d’emergència per sequera en ple estiu, en plena onada de calor”.

Els republicans creuen que “cal, a nivell general, arribar a un acord el més aviat possible sense esperar a que hagin passat els comicis electorals, un acord que estableixi sancions per esperonar a tots els municipis a complir amb les mesures per pal·liar la situació de sequera”, i recorden les paraules de Pere Aragonès: no fer-ho “donaria un pèssim missatge a aquells sectors que ja estan patint restriccions en el país”.

ERC destaca, a tall d’exemple, que “encara hi ha molts municipis de més de 20.000 habitants que hores d’ara no tenen un pla de sequera tot i que és obligatori des del juny del 2020. De fet, de 64 municipis només 27 (com Castelldefels) el tenen aprovat. Dels demés, n’hi ha que estan en tràmit (com Gavà) i, fins i tot n’hi ha vuit (com Viladecans) que encara ni l’han presentat”.

Més enllà de la situació actual, els republicans remarquen que “els models climàtics elaborats pels científics per calibrar els efectes del canvi climàtic preveuen que els episodis de sequera en un futur seran més freqüents i més persistents”, i per tant creuen que “cal preparar els nostres municipis per aquest escenari, promovent la reducció del consum d’aigua, tant en les activitats econòmiques com en les de l’àmbit privat, reutilització dels recursos hídrics o més accions per al tractament d’aigües residuals per tal de ser utilitzades de nou”.