Pla de Ponent
Un dels pisos de Can Ribes que, segons es queixa ERC, van ser adquirits majoritàriament per gent de fora de Gavà

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Gavà ha demanat al govern local “concreció en l’argumentari de l’ajuntament sobre el Pla de Ponent”. La formació va fer dos precs al passat Ple municipal en aquest sentit. En un demanava que “l’ajuntament ens faciliti, d’acord amb la legislació vigent, quin és el municipi de procedència de les 4.000 sol·licituds d’habitatge a l’Oficina Local d’Habitatge que ens diuen que ja han rebut i, també, si tenen en l’actualitat un o més habitatges ja en propietat”. En l’altre, ERC demanava que “l’ajuntament ens faciliti els estudis o informes on es dedueix que amb el Pla de Ponent es tallaran 2.000 arbres i se’n plantaran 3.000, amb indicació sobre el mapa de les àrees afectades per la tala”.

Els republicans van fer aquestes peticions en línia amb el seu rebuig al Pla de Ponent, “un pla que amenaça l’entorn natural de Gavà”. Consideren que els dos principals arguments de l’Ajuntament de Gavà per defensar aquest projecte són “que hi ha una gran demanda d’habitatge assequible i que no només no es perdran arbres sinó que se’n guanyaran”, però adverteixen que “tot això s’ha d’aclarir i cal que el govern municipal sigui transparent en el seu argumentari. El Pla urbanístic del Pla de Ponent és massa seriós com per ser explicat amb vaguetats o afirmacions poc consistents”.

Pel que fa al primer argument, ERC explica que “el PSC-Gavà diu que tot això es fa per tal que els habitants de Gavà, especialment els més joves, puguin accedir a un habitatge assequible i que aquesta demanda d’habitatge es demostra pel fet que ja han rebut 4.000 sol·licituds a l’Oficina Local d’Habitatge”.

La formació republicana admet que “certament fa falta habitatge assequible a Gavà, però ¿és l’actual model de pisos de protecció oficial en modalitat de compra, que és la que es contempla al Pla de Ponent, la solució? En la darrera promoció que es va fer d’aquest tipus (a l’avinguda de Joan Carles I, on hi ha el nou Mercadona) la major part dels habitatges van ser adquirits per gent que no era de Gavà i el percentatge de joves de Gavà que hi va poder accedir va ser mínim”. Per tant, els republicans es pregunten “si aquestes 4.000 sol·licituds són totes de gent de Gavà”.

Pel que fa al segon argument, “el PSC-Gavà diu que es tallaran arbres en alguns punts, però que se’n plantaran més en altres llocs fins al punt que es guanyaran 3.000 arbres al municipi, encara que en la reunió amb la ciutadania del passat dimecres 26 de maig, el número va baixar a 1.800. A aquest nombre ¿com s’hi arriba? I, sobretot, on es perdran i on es guanyaran aquests 3.000 arbres?”. A més, ERC recorda al govern municipal que, “pel que fa a l’equilibri ecològic i a la funció climàtica dels boscos, no és el mateix els arbres que formen un bosc que els mateixos arbres plantats al mig d’una rotonda o en un parc urbà”.

ERC finalitza el seu comunicat de premsa recordant que “al Ple, el govern municipal es va comprometre a enviar-nos per escrit la informació demanada i, quan la tinguem, des d’ERC-Gavà la compartirem amb la ciutadania”.