Enguany fa 30 anys que l’Agrupació local d’ERC va iniciar la tradició de l’acte de commemoració de la Diada Nacional el 10 de setembre a Gavà. “Ho van fer en solitari, quan a Gavà no es feia absolutament cap acte commemoratiu dels fets de l’11 de Setembre, i tota la celebració de la Diada a nivell local consistia en alguna ballada de sardanes. En aquell moment ni tan sols existia l’actual plaça de Josep Tarradellas, i ERC va triar com a lloc per fer la seva ofrena la cruïlla de la plaça Major amb el carrer dels Màrtirs del Setge de 1714. En aquells moments, la feina era explicar el perquè de la Diada i què s’hi commemorava, davant el desconeixement i la manca d’interès institucional local”, explica el portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament, Miquel Roselló.

En aquests 30 anys, amb algun parèntesi, “ERC-Gavà ha plantejat la commemoració del 10 de setembre com un acte obert i inclusiu, on tothom hi pot participar activament, sigui partits, sindicats o entitats, i, a més de fer una ofrena, fer un petit parlament expressant lliurement el que vulgui dir”, continua explicant Roselló. Avui en dia, gairebé vint entitats hi participen en un acte que, expliquen des d’ERC “volgudament, ha mantingut un to reivindicatiu i compromès, tot evitant deixar que la Diada Nacional passi com una “festa” més, i resistint la pressió per reduir-la a una celebració regional folklòrica, com a molts els agradaria. Picar pedra ha valgut la pena, i som conscients que caldrà seguir fent-ho, que és difícil, però que és l’única manera d’avançar”.

 

Per a la formació independentista “la lliçó més gran que podem aprendre de 1714, és que cap derrota significa la fi. Que sempre cal treballar i lluitar per allò que és just, sabent que no és feina d’un dia i que cal picar molta pedra. I que això es pot fer de moltes maneres i ningú mai té la formula màgica per fer res; la història així ens ho ensenya”.

Per tot això, “fem una crida a participar en l’acte reivindicatiu que co-organitzem amb altres entitats el proper 10 de setembre a les 20,15 davant del monument als Màrtirs del Setge de 1714 a tots aquells que creuen que paraules com llibertat, igualtat i fraternitat volen dir alguna cosa i no són només un eslògan” finalitza dient als mitjans de comunicació municipal, Miquel Roselló.